Anton Damen tipt

Thuisvermaak in coronatijd (2): Picl, Cinetree, Imagine Film Festival, IDFA en Pathé Thuis

Rutte en het Outbreak Management Team heeft gesproken: de bioscoop en het filmhuis blijven voorlopig dicht. En tóch is dat gemis goed te verzachten.

Het mag ironisch heten, maar de nieuwe film van Roman Polanski, die door de #MeToo-discussie dreigde aan de Nederlandse theaters voorbij te gaan, trekt al een week volle zalen. Volle thuiszalen, wel te verstaan, want de film is nu exclusief op Picl te zien. Dit Nederlandse kwaliteitsplatform bereik je via de websites van een van de 31 aangesloten filmtheaters of rechtstreeks via picl.nl. Voor de prijs wat je normaal aan de kassa voor één bioskaartje neertelt (nieuwe films €8,50, oudere kosten vijf euro) heb je gedurende 48 uur de kans om thuis, in een browser, alsnog die gemiste Oscar-winnaar Parasite of dat broeierige Franse achterstandswijkdrama Les Misérables in huis te halen, of een andere recente arthouselieveling. Het sympathieke is dat het betaalde bedrag nu eens niet richting een Amerikaanse streaming-gigant gaat, maar ten goede komt aan jouw eigen buurtbioscoop. Kies dus bij het bestellen Zodat dat straks nog overeind staat en de deuren kan openen als de coronacrisis is bezworen.

The Other Lamb en J’ accuse

Het bijzondere van Picl is dat het niet alleen uit de (semi)-oude doos draait, maar dat er nog steeds films op in première gaan. Zoals dus J’accuse, Polanski’s keurige verfilming van de grootste gerechtelijke dwaling uit de Franse geschiedenis. Daarin wordt de rechtschapen officier Picquard (Jean Dujardin) geconfronteerd met het in het leger welig tierende antisemitisme (en dat van zichzelf) als hij overtuigd raakt van de onschuld van de Joodse Alfred Dreyfuss, die in 1894 wegens vermeende spionageactiviteiten naar een gevangeniseiland verkaste. Terwijl Picquard zich een weg baant door lange gangen in statige panden vol groezelige achterkamertjes en doofpotten, blijkt navigeren door het politieke labyrint een waar mijnenveld. Volgende week gaan er bij gebrek aan wit doek opnieuw films in Picl-première, zoals het sektedrama The Other Lamb met Michiel Huisman als charismatische leider.

J’accuse trekt volle thuiszalen.

Cinetree

Ook van Nederlandse bodem, ook met een focus op arthouse en ook de moeite waard: Cinetree. Dat presenteert tegen betaling van 8 euro maandelijks 15 films, geselecteerd door Nederlandse regisseurs, schrijvers en acteurs (waaronder initiatiefneemster Hanna Verboom). Zo verkom je die verlammende keuzestress die je bij de het scrollen door Netflix gemakkelijk overvalt. Cinetree kijk je of laptop of pc, of via de apps voor iOS, AppleTV, Android en Samsung SmartTV.

Imagine Film Festival

Het Amsterdamse Imagine Film Festival zou eigenlijk nu plaatsvinden, maar  kwam met een aardig alternatief. Het genrefestival voor horror, cult, sciencefiction en fantasy trakteert de genreliefhebbers tot en met 26 juni op alle korte films van de vorige editie, via imaginefilmfestival.nl/programma/imagine-rewind. Ze staan er niet allemaal tegelijkertijd op, de eerste lading van zes internationale films is nog tot en met maandag te zien. Een goede deadline dus om het even hilarische als bloederige

Helsinki Mansplaining Massacre is beslist 18+.

 te bekijken waarin een feministische horrorfan letterlijk haar mannetje staat. Na maandag is dan de beurt aan een aantal shorts van Nederlandse bodem. Een gewaarschuwd man/vrouw telt voor twee: deze film is beslist 18+!

IDFA

Is Imagine je allemaal wat té fantasievol en blijf je liever bij de realiteit, dan is een (virtueel) bezoekje aan collegafilmfestival IDFA de moeite waard. Dat heeft meer dan driehonderd korte en lange documentaires op haar site staan. Meestal niet Nederlands ondertiteld, maar een gratis documentaire mag je ook niet in de bek kijken. Kijk op idfa.nl of dat andere spreekwoord -the truth is stranger than fiction- werkelijk klopt.

Pathé Thuis

En de liefhebbers van het meer commerciëlere spul, staan die in de kou? Niet helemaal, want Pathé Thuis geeft tot en met aanstaande dinsdag nog elke dag via hun social media-kanalen een code weg waarmee je gratis een recente bioscoopfilm kun bekijken. Daar heb je na het verzilveren van de code -wat je binnen 24 uur moet doen- dan trouwens wel een hele maand voor. De actie loopt al een ruim twee weken en trok meer dan een miljoen bezoekers die zich de laatste Rambo of F*ck de liefde (met stip op nummer 1) gratis lieten smaken. Of dat nu echte films zijn om voor thuis te blijven? Ach, in coronatijd in ieder geval wel!

Pathé Thuis voor de commerciëlere films.

Anton Damen

De carrière van film-en gamejournalist Anton Damen (antondamen.net) begon bij Veronica Magazine en Preview. Inmiddels werkt deze veelkijker al dik een decennium voor toonaangevende festivals als IFFR en NFF, en voor Eye Filmmuseum. Het aanbod van De Nuk om regelmatig de Utrechtse bioscooppareltjes te tippen was er natuurlijk een uit de categorie an offer you can't refuse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *