Anton Damen tipt

Thuisvermaak in Coronatijd (1): tijgers, katten en Tarantino

Met de Tiger King zijn we nu wel klaar, met corona helaas nog niet. Hoe vullen we de audiovisuele leemte tijdens de lockdown het beste op? Kijkvoer genoeg!

 Mogelijk zijn ze er nog: mensen die Tiger King: Murder, Mayhem and Madness op het Netflix hebben ontdekt. Waarschijnlijk zijn ze net zo zeldzaam als de Bengaalse tijger. De documentaireserie ging namelijk haast tegelijkertijd met het coronavirus eh… viral. Met zijn mix van grote katten, maffe paradijsvogels en verbijsterende truecrime-elementen vormde Joe Exotic en consorten het perfecte medicijn tegen de intredende coronadepressie. Maar ja, die zeven afleveringen heb je zo uitgebingt, en wat dan?

Netflix zelf probeert het onverwachte succesnummer nog eens uit te melken met een dit weekend verschenen bonusaflevering: The Tiger King and I. Daarin interviewt een matige Amerikaanse komiek vanuit zijn thuisisolatie, via de webcam, een aantal van de ‘hoofdrolspelers’ (nou ja, eerder de edelfiguranten). Ons advies: skip deze flauwe mosterd na de maaltijd maar en kijk liever iets anders. Wat dan? Nou, dit!

 Tiger King was niet de eerste truecrime-documentaireserie waar Netflix zich mee in de kijker speelde. Dus mist je eerder wegens tijdgebrek de sensatie Making a Murderer, die het genre voor de streamer op de kaart zette, of Wild Wild Country (over de Bagwan in Amerika), dan is dit het moment.

Daarna kun je, ook op Netflix, door met Don’t F**k with Cats. Die blijft een beetje in de kattensfeer en volgt amateurdetectives die via internet de waarheid proberen te achterhalen van een video waarop een man huisdieren mishandelt (en doodt). Wie de bizarre wendingen van Tiger King waardeerde, kan zijn lol op aan Evil Genius, dat begint met de pizzabezorger die in 2003 een bank binnenstapte met een bom op zijn borst.

En voor we het vergeten: sinds deze week staat ook Tarantino’s laatste meesterwerk, Once Upon a Time… in Hollywood, op Netflix. Geen documentaire, wel een zeer fraai gereconstrueerd tijdbeeld en ook true crime, want het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Charles Manson-moorden. Het is betreft hier overigens de ‘gewone’ bioscoopversie van dik tweeëneenhalf uur; de beloofde extra lange cut van vier uur die Tarantino voor Netflix zou afleveren houden we dus nog even tegoed.

Mis je tijdens deze intelligente lockdown een intelligente medekijker, of gewoon de gezelligheid, dan biedt Netflix Party wellicht uitkomst. Daarmee kijk je samen met vrienden –op veel meer dan 1,5 meter afstand- op hetzelfde moment naar dezelfde film of serie. Daarvoor moet je Netflix in de Chromewebbrowser starten én een gratis plug in (een klein webprogrammaatje) installeren via netflixparty.com. Speel je daarna iets op Netflix af, dan verschijnt in de navigatiebalk een rood NP-icoontje. Daarmee kun je dan vrienden een linkje sturen om een simultane stream te starten. Pleegt de een even een wc-bezoek, dan gaat het beeld bij de meekijker automatisch op de pauze. Via een chatvenster kun je live commentaar geven op wat je op het scherm ziet. Enig nadeel is dat dit feestje voorlopig alleen plaatsvindt op een laptop, pc of Mac, dus niet rechtstreeks op de tv.

Met deze tips en content kun je het weer een tijdje uitzingen – in ieder geval tot de sequel, waarin we met zijn allen naar de bioscoop en het filmhuis gaan. 

Anton Damen

De carrière van film-en gamejournalist Anton Damen (antondamen.net) begon bij Veronica Magazine en Preview. Inmiddels werkt deze veelkijker al dik een decennium voor toonaangevende festivals als IFFR en NFF, en voor Eye Filmmuseum. Het aanbod van De Nuk om regelmatig de Utrechtse bioscooppareltjes te tippen was er natuurlijk een uit de categorie an offer you can't refuse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *