Gemeentelijke monumentenzorg

Themanummer ’50 jaar zorg voor Utrechts erfgoed’

Stadsarcheoloog Tarq Hoekstra (onder de arm van de bulldozer) tijdens opgravingen op het Vredenburg in 1976. (Wim Uilenbroek, Het Utrechts Archief)

Een halve eeuw archeologie, bouwhistorie en monumentenzorg bij de gemeente Utrecht staat centraal in het jaarlijkse themanummer van Tijdschrift Oud-Utrecht. Het dubbeldikke tijdschrift wordt op woensdag 8 juni gepresenteerd in het Stadhuis. Dichter en archeoloog Esther Jansma neemt het eerste exemplaar in ontvangst. 

Precies 50 jaar geleden werd Tarq Hoekstra aangesteld als stadsarcheoloog, ingegeven door de grootschalige sloop voor Hoog Catharijne. In het kielzog van de gemeentelijke archeologie ontwikkelde zich al snel de bouwhistorie. Met al dit onderzoek zette Utrecht haar verleden op de kaart en vormde een inspiratiebron voor andere steden, zoals hoogleraar Gabri van Tussenbroek in het themanummer beschrijft. 

Ook de gemeentelijke monumentenzorg heeft de afgelopen halve eeuw een vlucht genomen. Utrecht was een van de eerste steden in Nederland die de bouwkunst uit de jaren 1850-1940 systematisch in beeld bracht, wat leidde tot de aanwijzing van nieuwe rijksmonumenten. Enkele jaren geleden volgden (gemeentelijke) monumenten van de wederopbouw en momenteel bestuderen medewerkers van Erfgoed de jaren ‘Post 65’.

Nieuwe verhalen

Bij de honderden opgravingen en onderzoeken van de afgelopen halve eeuw kwamen nieuwe verhalen naar boven uit alle perioden. Archeologisch onderzoek bij de telkens terugkerende bouwactiviteiten op het Vredenburg heeft veel geleerd over het kasteel dat daar stond. Leidsche Rijn bood de ongekende mogelijkheid om een complete sectie van de Romeinse limes in kaart te brengen. Ook kreeg Utrecht er maar liefst 10.000 jaar bewoningsgeschiedenis bij.

Kijk hier voor meer informatie, bestellen of de presentatie mee- of terugkijken.

Het Romeinse schip De Meern 1 werd in 2003 gelicht. De ‘Gave Graafdagen’ trokken 30.000 mensen naar de tent waarin het schip werd blootgelegd. (Erfgoed gemeente Utrecht)
Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *