Ik ga de boom in

Studenten protesteren tegen kap bomen in Amelisweerd

Utrechtse studenten spreken zich op 14 oktober uit tegen de verbreding van de A27 en voor het behoud van Amelisweerd in een demonstratie georganiseerd door Studenten Voor Amelisweerd. De demonstratie start om 14:00 uur op het Domplein. De studenten zullen met spandoeken van het Domplein als een ‘Lopend Lint’ naar het bos wandelen om aandacht te vragen voor de mogelijke kap van 800 bomen als de wegverbreding doorgaat. De studentenactiegroep is onderdeel van Amelisweerd Niet Geasfalteerd, een groep die zich voorbereidt op een bosbezetting mocht de geplande verbreding doorgaan.  

‘De verbreding van de A27 en de kap van honderden bomen is weer een stuitend voorbeeld van beleid waar we juist vanaf moeten. De klimaatcrisis, de stikstofcrisis, de milieucrisis en wooncrisis schreeuwen om een andere koers, maar de overheid blijft stug vasthouden aan achterhaald beleid zonder na te denken over wat er nodig is voor een leefbare samenleving. We willen dat Kaag in de formatie vasthoudt aan haar eerdere uitspraken tegen de verbreding.’ aldus Lianne Suurenbroek van Studenten Voor Amelisweerd. 

Op het Domplein is een aantal korte speeches en muziek van de Utrechtse band Buddy & The Maestro. De stoet zal tegen 15:00 uur vertrekken en rond 16:30 uur op de Weide Ter Vermaeck aankomen, vlakbij Theehuis Rhijnauwen. Hier zullen kraampjes staan met meer informatie en speelt de Utrechtse band NEEF, die een nummer maakte voor en over Amelisweerd. Ook zal er soep geserveerd worden.  

Op de website ikgadeboomin.org hebben ruim 2600 mensen zich gemeld als bosbeschermer. De studenten bieden brede steun aan een mogelijke bosbezetting, bijvoorbeeld met het organiseren van steunacties, het openstellen van douches in de studentenhuizen op de Uithof en door zelf ook de boom in te gaan. ‘Amelisweerd is zeer geliefd onder studenten die in Utrecht en op de Uithof studeren. Studentenkamers zijn vaak klein, dus we hebben ‘onze achtertuin’ hard nodig. Die laten we niet zomaar omhakken.’

Hieronder het protestlied van de Utrechtse band NEEF.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *