Over het algemeen staan mensen op tegen onrecht, op 5 mei gaan bezorgde Nederlanders om 15.00 uur zitten. Een sit-down actie met als motto: Nu of nooit: voor onze toekomst! Hieronder leggen de organisatoren het belang van deze actie uit.
Anno 2025 is Bevrijdingsdag actueler dan ooit. Dit feest van bevrijding van onderdrukking en onrecht staat dit jaar in een grimmig licht. Brute oorlogen teisteren de wereld, verwoesten mensenlevens en verdrijven mensen van huis en haard. De democratie brokkelt op veel plekken af. Klimaatcrises vermenigvuldigen zich. Haat, bot geweld en polarisatie winnen terrein. Rechten worden met voeten getreden, rechtshulp afgebroken, rechters onder druk gezet. Er leven nu meer mensen onder autocratische regimes dan in lange tijd. Overal staan instituties van vreedzaam samenleven, pluralisme en solidariteit onder druk: recht, wetenschap, onafhankelijke pers, cultuur. De toekomst van jongeren wordt verkocht aan de hoogste bieder: met crises die te langzaam worden aangepakt, onderwijs dat onbetaalbaar wordt, en woningen die onbereikbaar zijn. Met overheden die hun grondtaken verwaarlozen of kiezen voor snel gewin in plaats van een duurzame toekomst. Met teveel macht in de handen van een kleine groep mensen.
Het is hoog tijd om te laten zien dat we ons nog steeds praktisch kunnen verenigen en samen kunnen opkomen voor betere manieren van samenleven: voor mensenrechten, gelijkwaardigheid, pluralisme, voor vrede, vrijheid en solidariteit. Ondanks verschillende belangen, interesses of perspectieven, delen we allemaal de basisrechten waaraan we onze bestaanszekerheid ontlenen. Als die rechten niet meer worden gewaarborgd, raakt dat iedereen.
Deze oproep tot actie is simpel
We vragen iedereen in Nederland die op een of andere wijze met deze thema’s bezig is op 5 mei vanaf 15 uur, 15 minuten lang op de grond te gaan zitten, ergens in de publieke ruimte, met een bordje met een artikel van onze Grondwet dat je het meest aanspreekt in je eigen leven/werk en voor onze toekomst.
De sit-down kan alleen of in groepjes, in je achtertuin of op pleinen, in stilte of met gesprek en muziek.
Waarom de Grondwet?
We gebruiken ‘de Grondwet’ hier als een belangrijk symbool voor diepe gezamenlijke afspraken tussen mensen in een land. Natuurlijk is een Grondwet nooit ‘af’, en wordt geregeld bijgesteld. Maar het is een gemeenschappelijke noemer, een veiligheidsnet van gezamenlijke afspraken die gelden voor iedereen.
Waarom 5 mei? We organiseren de gezamenlijke sit-down welbewust op 5 mei, de dag van bevrijding, nadat we op 4 mei alle slachtoffers hebben herdacht van oorlog en uitbuiting, en de mensen die ons zijn voorgegaan in verzet tegen onrecht en dit vaak met hun eigen leven moesten bekopen.
Zeer creatief en progressief!