Millow

Rosa de Vries, productdesigner met een missie 

Al tijdens haar studie werktuigbouwkunde viel de Utrechtse Rosa de Vries (*1988) op met een winnend ontwerp voor een fiets-aanleunpaaltje in de vorm van een Domtoren die inmiddels op diverse plekken in de stad zijn geplaatst. Als afstudeerproject ontwierp zij een kussen met een bijzondere inhoud. Dit bleek het begin van een spannende reis waarin een combinatie van design, techniek en zakelijkheid een hoofdrol spelen. 

Rosa de Vries begon na haar middelbare schoolopleiding niet direct aan een vervolgstudie omdat ze weloverwogen een juiste studiekeuze wilde maken. Ze was zoekende en nam daarom tijdelijk een baan bij Bigoli, een Italiaanse speciaalzaak in de Schoutenstraat. Uiteindelijk viel haar keuze op de studie werktuigbouwkunde, een hbo-studie aan de Hoge School Utrecht waar ze in 2012 aan begon. Door haar late studiekeuze was ze de oudste leerling van haar studiejaar, maar zo bleek, ook de meest gemotiveerde. In haar derde studiejaar begon zij met meerdere studiegenoten aan een multidisciplinair project in opdracht van de onderzoeksgroep Co-Design. In dat project was het de bedoeling om gebruikers te betrekken bij het ontwerpen van een nieuwe oplossing. 

In het Universitair Medisch Centrum Groningen werd gekeken hoe kinderen met kanker terwijl ze in het ziekenhuis zijn toch te stimuleren fysiek actief te zijn. De wat oudere kinderen (12-18)is over het algemeen bedlegerig en beweegt weinig. Tegenwoordig geneest een groot deel van deze kinderen, maar kampt daarna met andere gevolgen, waaronder overgewicht. Er werd een mat ontworpen, denk aan een soort rugkussenwaarin sensoren werden ingebouwd. Kinderen konden een race-game in bed spelen, sturen doe je door naar links en naar rechts te leunen. Op deze manier werd het spiergebruik van patiënten in bed geactiveerd. Aan het einde van dit studieproject waren de kinderen, ouders, artsen en verpleegkundigen van het UMCG enthousiast over het resultaat. 

fiets-aanleunpaaltje

Na het doorlopen van dit gecompliceerde studieproject was voor Rosa één ding duidelijk, zij wilde haar talenten gaan inzetten voor gezondheidszorg in de breedste zin van het woord. Ze werkt in dit jaar samen met diverse zorginstellingen met uiteenlopende projecten. Ze valt op door haar motivatie en wordt mede daarom door de Hoge School Utrecht uitgekozen om te participeren in een studieweek in Silicon Valley USA. Daar doet ze mee aan een mini-college waarin wordt gekeken naar de toenemende obesitas bij Amerikanen en Mexicanen en waarom strategieën om dit te verminderen voor beide groepen verschillend zouden moeten zijn. 

Tijdens haar afstudeerperiode in 2016 onderzoekt Rosa de Vries de menselijke kant van het ontwerpen door het volgen van de minor Co-design Studio. Ze ontwerpt een kussen waarmee zij zich zeer specifiek richt op mensen die moeite hebben hun stress te verlagen; het kussen zorgt ervoor dat ze er beter mee om kunnen gaan. Haar docenten zien tijdens de afstudeerperiode zoveel potentie in de talenten van Rosa dat zij haar, na haar afstuderen, een baan aan de Hogeschool aanbieden, bij de onderzoeksgroep Co-Design 

Voor alle leeftijden blij het kussen rustgevend

Tijdens het ontwerpproces blijkt de doelgroep veel breder dan eerstbedoeldIn het kussen wordt techniek geplaatst die een rustige hartslag nabootst. Het klinkt, als je het opschrijft heel eenvoudig, maar de praktijk leert anders. Tal van slimme, maar vooral technische problemen vragen om een oplossing. Maar liefst tien prototypen zien het licht eer het kussen in de praktijk getest kan worden. Dat het ontwerp potentie heeft bewijzen twee subsidies van respectievelijk 10.000 en 20.000 euro die Rosa heeft ontvangen om het kussen te vervolmaken.  

Een lange periode van testen op diverse (theater)festivals en evenementen als de TT in Assen leverde verrassend goede resultaten op. De doelgroepen zijn inmiddels uitgebreid. Voor alle leeftijden, blijkt het kussen dat de naam ‘Millow’ heeft gekregen, rustgevend. Door het kussen tegen zich aan te houden ervaart de gebruiker een rustgevende, ritmische trilling die het stressgehalte snel vermindertNu is het kussen vervolmaakt en klaar voor een mogelijke serieproductie. 

Op 2 mei 2019 wordt in de Maassilo in Rotterdam het festival Expeditie Next gehouden. Daar zal ‘Millow’ voor iedereen, maar hopelijk ook voor zakelijk geïnteresseerden worden gedemonstreerd. Rosa de Vries is een productdesigner, maar voor de verdere ontwikkeling en verkoop van ‘Millow’ komt zij graag in contact met geïnteresseerden.  

Waar: Maassilo Rotterdam, donderdag 2 mei 2019
Voor meer info en contact: www.millow.nl 

 

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie, www.marcelgieling.nl. Voor De Nuk schrijft hij regelmatig over cultuur in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *