Berichten van het plandelfront

Plandelman gooit de peuk erin

Plandelman gooit de peuk erin

Plandelman en Peukenmeisje gooien de peuk erin

Slapend rijk worden zit er vooralsnog niet in. Plandelend rijk worden is daarentegen met de komst van statiegeld op kleine plastic flesjes een stuk dichterbij gekomen.

Jarenlang hebben de frisdrankgiganten het proberen tegen te houden, maar helaas voor hen & gelukkig voor de natuur staat er sinds 1 juli ook op kleine plastic flesjes statiegeld. Vijftien cent klinkt niet veel, maar het gaat een plastic berg schelen. Letterlijk, want als we op de ervaringen van de Oosterburen af mogen gaan die het al in 2003 invoerden, scheelt dat zo’n 70% aan zwerfafval. Vandaar dat Plandelman op die heugelijke donderdag voor dag en dauw in de binnenstad al naar plastic flesjes aan het speuren was. Niet voor eigen gewin, maar voor de live-uitzending van Radio M – hier terug te luisteren voor iedereen die geen vroege vogel is.


Statiegeld op klein plastic voelt als een overwinning, maar is pas het begin van een noodzakelijke strijd. Op de grote klapper -statiegeld op blik- moeten we nog een kleine eeuwigheid wachten: december 2022 pas. Kunnen we in de tussentijd vast nadenken of het niet beter zou zijn om aan veel meer ‘wegwerp’-plastic een eerlijk bedrag te hangen die ook de opruimkosten voor rekening neemt. Koffiebekers bijvoorbeeld.

In kwantiteit is een van dé zwerfvuiltoppers de sigarettenpeuk. Of je nu roker, ex-roker of nooit-roker bent, de meesten weten niet dat het achteloos op straat gegooide filter gemaakt is van cellulose acetaat. Van plastic dus.

Aangezien statiegeld voor peuken niet echt een frisse of haalbare kaart is, moet daar een andere oplossing voor worden gevonden. Daarom transformeert Plandelman zich op zaterdag 10 juli op de Neude zich tot Peuken-Plandelman. Op die Nationale PeukMeuk-dag worden in meer dan 60 steden sigarettenfilters geraapt, geteld en geregistreerd. Het doel van die actie is om de politiek en de tabaksindustrie te bewegen dat ze dit plasticprobleem bij de bron aan moeten pakken. De peuk erin!

Hulp is welkom, zaterdag 10 juli van 13:00-14:00 op de Neude. Want hoe meer zielen, hoe meer peuken. Voor de raper is er een speciaal peukenpincet als beloning.

Utrecht Plandelt – De Peuk erin, zaterdag 10 juli 13:00-14:00, Neude. Zie hier voor meer info.

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *