Het zal Anne in Canada niet aan bloemen ontbreken

Pieter d’Honts Anne Frank in Canadees Edmonton gekopieerd

Ook in Canada werd het beeld van Anne van bloemen voorzien

Afgelopen zondagmiddag werd in het Canadese Edmonton een beeld van Anne Frank onthuld. Het is een kopie van ‘Anne’ zoals wij haar op het Janskerkhof kennen. De erfgenamen van maker Pieter d’Hont hebben geholpen bij de totstandkoming van het beeld.

Het beeld in Edmonton is een initiatief van de Nederlandse Vereniging in de hoofdstad van de provincie Alberta. Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding zocht de Nederlandse emigrantengemeenschap naar een goede manier van herdenken. Een van de actieve Nederlanders herinnerde zich het beeld op het Janskerkhof. Er werd contact gelegd met Sebastiaan d’Hont, zoon van maker Pieter. Sebastiaan was bereid mee te werken aan dit Canadees-Nederlandse initiatief. Zo werd een nieuwe bronzen kopie gegoten. Hij zegt: ’Het originele gips uit 1960 bestaat nog en daar is een nieuwe mal op gemaakt. Het gaat dus om een exacte kopie van het Utrechtse beeld.’ Het beeld voor Edmonton werd onder toezicht van Sebastiaan in Nederland gegoten. ‘Er is ook nog een witte kunststof versie die de afgelopen twee jaar op tour was in Canada, langs scholen en Joodse instanties. Deze versie komt binnenkort terug naar het atelier Manenburg in Utrecht.’

De onthulling van het beeld in Edmonton

Honderden mensen waren zondag bij de onthulling in het Light Horse Park aanwezig. In dat park wordt de rol van het South Alberta Light Horse Regiment belicht. Dit regiment, met veel militairen uit Alberta, speelde een belangrijke rol bij de Slag om de Schelde. En het bevrijdde in 1944 een aantal dorpen in West-Brabant, onder andere Welberg en Steenbergen.

De initiatiefnemers voor het beeld in Edmonton vinden dat je de herinnering aan WO 2 beter levend kunt houden met het verhaal van de 14-jarige Anne dan met het beeld van een heldhaftig generaal uit het Regiment.

Het oorspronkelijke beeld van Anne Frank op het Janskerkhof was eind jaren vijftig een initiatief van de Utrechtse schooljeugd. Zij bedachten het onderwerp, bezochten d’Hont op het atelier terwijl hij aan het beeld werkte en boden het aan het Utrechtse gemeentebestuur aan. De toenmalige koningin Juliana onthulde het in 1960.

Afgelopen zondag op het Janskerkhof, zonder bloemen

De Utrechtse traditie dat ‘Anne Frank’ bijna altijd van bloemen is voorzien, werd afgelopen zondag, toen wij er een foto maakten, doorbroken. Maar enkel uren later in Edmonton ruimschoots goed gemaakt. Zondagmiddag 13.30 plaatselijke tijd werden er honderden tulpen op en rond het nieuwe monument neergelegd. Een van de initiatiefnemers Frank Stolk, Nederlands emigrant, belooft dat het Anne Frank in Canada niet aan bloemen zal ontbreken.

Op het moment van de onthulling, 21.30 Nederlandse tijd, werd de herdenkingsklok aan de Canadezenweg in het West-Brabantse Welberg geluid. Om samen de verantwoordelijkheid voor vrede en vrijheid te delen.

Ik sprak initiatiefnemer Frank Stolk afgelopen zondagavond in Met het Oog op Morgen, Radio 1. Hieronder dat gesprek.

——————————————————————————————————————– 

Beeld Janskerkhof al eerder vervangen

Al eerder werd een nieuwe versie van het beeld door Pieter d’Hont gegoten.  

In december 1985 werd het beeld van Anne Frank namelijk ruw van de sokkel verwijderd. Tegenover dagblad De Waarheid verklaarde de politie toen: ‘Dit keer zijn de vandalen toch wel heel radicaal te werk gegaan. Wat er echter ook gebeurt, het beeldje komt terug.’ De politie suggereerde vandalisme. Mogelijk was het een geval van bronsdiefstal. De daders, die speciale apparatuur gebruikten, ontkwamen. Hun ware motieven werden door de politie niet achterhaald. Het beeld wel. Nog dezelfde dag werd het onherstelbaar beschadigd teruggevonden.  

Maker Pieter d’Hont zei tegen De Waarheid: ‘Het beeldje is bij de enkels geknapt. Het valt eigenlijk niet meer te repareren.’ 

In 1986 werd het -uit hetzelfde gips als nu voor Canada- opnieuw gegoten en op dezelfde plaats, Janskerkhof, teruggeplaatst. 

Het beeld van Anne Frank werd in 1960 op het Janskerkhof geplaatst

——————————————————————————————————————–

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *