40  jaar kunstenaarschap

Overzichtstentoonstelling van Jackie Sleper in Galerie Quintessens

Jackie Sleper.

Jackie Sleper  (1962)  maakt al veertig jaar werk waarin ze schoonheid (her) ontdekt  en de strijd aangaat met onrechtvaardigheid. De  verleiding, kracht, macht en onmacht van  mensen en  vrouwen  in het bijzonder, menselijke relaties, de kwetsbaarheid van een kind,  dieren en de natuur zijn haar belangrijkste  thema’s. Galerie Quintessens in Utrecht toont een overzicht van 40  jaar  kunstenaarschap en maakt samen met de kunstenaar een selectie uit haar vrije werk. 

Alles doet ertoe in het leven en  de kunst van  Jackie  Sleper. Haar eigen leven en de levens van mensen uit haar omgeving, alsmede de levensverhalen die ze hoort tijdens haar reizen. Ze verwerkt ze  in  kleurrijke  foto’s, tekeningen, schilderijen en sculpturen  die ze samenstelt uit bestaande voorwerpen en nieuw gemaakte toevoegingen. Haar assemblages hebben op het eerste gezicht een betoverend effect, mede door haar unieke materiaalgebruik als  figuren van porselein, fonkelende juwelen,  medaillons,  bloemen van glas  en talloze andere details waaruit ze haar werken opbouwt. Wat ze niet zelf maakt of vindt,  laat ze maken. Voor het beste vakmanschap reist ze regelmatig naar het buitenland, zo reisde ze voor haar nieuwste sculptuur met glas onlangs nog naar Tsjechië. 

Het beeldende werk van Jackie Sleper raakt aan poëzie

In haar portretten van vrouwen zet Sleper de vrouw in al haar hoedanigheden en stemmingen neer: als moeder, kunstenaar, angsthaas, verzorgende, minnares, hoer, naïef, bloeddorstig, betrouwbaar, gehaaid, humoristisch en lief. Maar altijd zelfbewust. Haar nieuwste beeld, ‘Douleur de l’âme’ (‘Zielenpijn’), is een verbeelding van ons lijden; van de vrouw wanneer haar iets wordt aangedaan, wanneer ze niet wordt gezien of gehoord. Ze draagt een kroon van kindjes met pareltjes op hun hoofd. Haar haar is blauw als water en loopt in stromen naar beneden. Door haar hart steekt een pijl. Kunnen de vogels haar vrijheid geven? Het beeldende werk van Jackie Sleper raakt aan poëzie, en niet zelden voorziet de kunstenaar haar werken van een gedicht.

Niets is vanzelfsprekend, niet in het leven en niet in de kunst

Hoop, ernst, intimiteit; Sleper weet het allemaal te combineren, vaak met een flinke dosis ironie. Zo geeft ze haar  energie en strijdbaarheid dóór  aan wie het nodig heeft en er van durft te genieten.  Niets is vanzelfsprekend, niet in het leven en niet in de kunst. Vrouwen, vissen, vogels en vlinders. Bloemen, schelpen, water;  alles heeft elkaar nodig om te kunnen bestaan. 

Over de kunstenaar 

Jackie Sleper studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst in Utrecht. Ze maakte studiereizen naar Ierland, Spanje, Praag, China en Mexico. In het buitenland exposeerde zij in verschillende landen in Europa, waaronder veel in Italië. In 2008 en 2009 toerde haar werk langs verschillende Mexicaanse musea en in 2009 exposeerde zij in India. In Nederland was haar werk onder meer te zien in Amsterdam (KunstRai), Rotterdam (Museum Boijmans Van Beuningen) en Utrecht (Galerie Quintessens). Ze won vele prijzen.

De expostie loopt van 24 september tot  16 oktober.

Meer info is hier te vinden.

Een selectie van de geëxposeerde werken.

Black eye star.

Hirondelle.

Barber.

Shadowlife.

 

 

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *