Je hebt ze vast wel eens gezien: de wervende teksten op bedrijfswagens van bedrijven in de installatietechniek om nieuwe collega’s te vinden. Ook andere bedrijven in de techniekbranche hebben het steeds moeilijker om het personeelsrooster vol te krijgen. Vaak wijzen mensen naar de vergrijzing van onze samenleving, maar daarmee is nog lang niet alles gezegd. Die treft namelijk alle sectoren, terwijl de techniekbranche het vooral zwaar heeft doordat er veel nieuwe banen bijgekomen zijn, zonder dat de hoeveelheid technisch geschoold personeel substantieel is gegroeid.
Cijfers
Een blik op de cijfers van Techniekpact, verkrijgen uit CBS-maatwerk, leert ons dat in tien jaar tijd het aantal technische banen met maar liefst een kwart is toegenomen. In 2013 hadden naar schatting 1.489.000 personen een technisch beroep, in 2023 waren dat 1.861.000 personen. Het aantal vacatures techniek blijft hierdoor de laatste jaren steeds maar stijgen. Dat zou geen probleem zijn, als er ook voldoende scholieren zouden kiezen voor een carrière in deze branche. Maar door een imagoprobleem van het technisch onderwijs en door onvoldoende aansluiting tussen de onderwijsvormen en de wensen vanuit het bedrijfsleven, is een scheefgroei ontstaan die zich maar lastig laat oplossen.
Nieuwe banen
De techniek staat nooit stil en dat leidt tot een groei van het aantal nieuwe banen. Wie had een halve eeuw geleden kunnen denken dat we tegenwoordig volop technici aan het werk zouden hebben voor het monteren van zonnepanelen en het onderhouden van gigantische windturbines? Ook de ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie en de vele mogelijkheden die dit biedt, zorgen voor veel nieuwe banen. Tegelijk blijven natuurlijk ook de reeds bestaande werkzaamheden gewoon doorgaan. Zo is het aantal vacatures voor machinebouw via Synsel nog altijd hoog, terwijl ook hier zich natuurlijk allerlei nieuwe ontwikkelingen voordoen die zo’n baan nog uitdagender maken dan voorheen het geval was.
Specialistische kennis
Je kunt gerust stellen dat de techniekbranche voortdurend 1-0 achter staat als het gaat om het vinden van gekwalificeerd personeel. De specialistische kennis die nodig is om een bepaalde taak naar behoren te kunnen uitvoeren, is bij wijze van spreken morgen al achterhaald. Voor onderwijsinstellingen is het niet alleen lastig om leerlingen aan zich te binden en te behouden voor de sector, maar ze kampen ook met het probleem dat de lesstof zo snel wijzigt, dat het nauwelijks is bij te houden. Naar verwachting loopt het personeelstekort nog verder op.
Laat uw reactie achter
Reactie