Prostitutie

Petitie tegen Nieuwe Zandpad gestart door omwonenden

Een impressie van het Nieuwe Zandpad

Het Nieuwe Zandpad, zoals de gemeente dat in gedachten heeft, valt niet in goede aarde bij omwonenden. “Wij willen dat de gemeente deze slechtst denkbare locatie in de kwetsbare wijken van Overvecht, Zuilen en Ondiep niet meer als locatie voor een prostitutiezone kiest’, schrijven ze. Een petitie tegen de terugkomst van prostitutiezone het Zandpad ging gisteren de lucht in en is inmiddels al bijna 1500 keer ondertekend. 

De actiegroep vraagt de gemeenteraad in een brief om de locatie opnieuw ter discussie te stellen en het huidige Zandpad in Overvecht niet meer als locatie voor de prostitutiezone te zien. Een prostitutiezone op het Zandpad is volgens de briefschrijvers het ergste wat Overvecht kan overkomen omdat het ‘letterlijk een magneet is van ellende en problemen’.

De schrijver van de brief, Sofyan al Kandoussi, noemt een aantal incidenten die plaats hebben gevonden op het ‘oude’ Zandpad: vrouwen die (zwanger) gedwongen moesten werken, mensenhandel, mishandelingen, drugshandel en inbraak (van geparkeerde auto’s). Ook schrijft hij dat er geen behoefte is aan en vraag is naar 162 werkplekken, en dat Overvecht, Zuilen en Ondiep onvoldoende zijn geïnformeerd. “Discotheken worden ook niet midden in een woonwijk geplaatst puur vanwege de overlast die er mee gemoeid is. Zo is dat ook met een prostitutiezone die niet middenin een woonwijk geplaatst moet worden.”

 

In 2013 sloot de gemeente Utrecht de ramen aan het Zandpad en de Hardebollenstraat na verdenking van mensenhandel en slecht toezicht. Het Nieuwe Zandpad moet een veilige werkplek worden, vindt de gemeente. Ze zal het hele gebied tussen de Vechtdijk en de Rode Brug en bij het Nieuwe Zandpad zelf opknappen. Er komen parkeerplaatsen aan beide kanten van de Einsteindreef, en loop- en fietsroutes worden verlegd. Bomen en hagen zullen er voor zorgen dat het Nieuwe Zandpad niet helemaal in het zicht ligt van omwonenden en voorbijgangers. Bekijk hier het voorlopige ontwerp, dat verscheen in 2016.

De gemeente verhuurt de grond, geeft vergunningen aan exploitanten, schrijft de sekswerkers in en ziet erop toe dat iedereen zich aan de regels houdt. Maar de verantwoordelijkheid ligt als eerste bij de ondernemers.

 

Zo wil de gemeente het Nieuwe Zandpad veilig houden, meldt zij op haar website:

– Het Nieuwe Zandpad krijgt één ingang en de omgeving wordt zo veilig mogelijk ingericht
– De exploitanten zorgen dat de prostitutiestraat, de omgeving en de werkruimtes netjes blijven en dat iedereen zich gedraagt zoals het hoort. Zij melden signalen van mensenhandel en dwang bij gemeente of politie.
– Ook op het Nieuwe Zandpad kunnen sekswerkers in een huiskamer terecht. Indien zij dat wensen, komt er meer service en hulp.
– Strengere lokale regels. De eigenaar en exploitanten van prostitutieramen mogen hun positie tegenover de sekswerkers niet misbruiken. Een exploitant krijgt een vergunning voor maximaal 32 werkruimtes. Daarmee stimuleren we concurrentie en voorkomen we dat wantoestanden bij één exploitant leiden tot sluiting van de hele raamprostitutie.
– Er worden afspraken gemaakt over controle en het netjes houden van de omgeving.
 

Een half jaar geleden bleek dat het Nieuwe Zandpad de gemeente al 2,8 miljoen euro had gekost.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *