Deze nieuwe boeken vliegen niet alleen de winkel in maar net zo hard er ook weer uit. Met name “Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel” van Francine Oomen, want die staat echt met stip op 1!
- Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? / Francine Oomen
- Nirwana / Tommy Wieringa
- Elon Musk / Walter Isaacson
- Schemering / Philip Claudel
- Dé bakplaat / Rukmini Iyer
- Stervelingen / Fokke Obbema
- Oorlog / Louis-Ferdinand Céline
- Boudewijn de Groot oevreboek
- Huiswerk / Marja Pruis
- Dossier 1569 / Jørn Lier Horst
- Ik ken een berg die op me wacht / Sholeh Rezazadeh
- Een echte man / Mohamed Mbougar Sarr
- Welzijn / Nathan Hill
- Dubbelganger / Naomi Klein
- Zijn jongen / Carry Slee
BROESE TIP
“Meer dan Muze” van de Kunstmeisjes
De Kunstmeisjes zijn een platform van jonge vrouwen – en één man – die sinds 2016 schrijven over kunst, musea en exposities in Nederland- en daarbuiten. Het idee dat kunst namelijk moeilijk is en alleen te begrijpen voor een elitair publiek slaat nergens op; kunst is voor iedereen toegankelijk en interessant. Veel verhalen over spraakmakende kunstenaars, bijzondere kunstwerken en leuke tentoonstellingen kan je teruglezen op de website van de Kunstmeisjes en op hun sociale media – Instagram, facebook – maar de langere verhalen zijn gebundeld in hun boeken. In 2019 verscheen De Kunstmeisjes: 50 kunstwerken om langer dan 20 seconden naar te kijken en sinds twee weken is hun nieuwste boek uit: Meer dan muze. De Kunstmeisjes over vrouwen in de kunst.
Er is een langverwachte ontwikkeling gaande in de kunstwereld: vrouwelijke kunstenaars worden meer dan ooit gevierd met internationale tentoonstellingen, podcasts, tv-programma’s en kunstboeken. Eindelijk, want hoewel veel kunstwerken van vrouwen wel in musea en collecties zijn terug te vinden, zijn hun namen vaak vergeten, genegeerd of (expres) uitgewist. Door de recente revival klinken namen als Frida Kahlo, Louise Bourgeois en Marina Abramovic veel mensen bekend in de oren, maar wie kent Hedda Sterne, Katsushika Oi of Hilma af Klimt?
In Meer dan Muze gaan de Kunstmeisjes dieper in op de verhalen van deze vrouwelijke kunstenaars, maar vertellen ze ook meer over verrassende muzes (Dora Maar was véél meer dan alleen Picasso’s vriendin) en invloedrijke mecenassen. Wisten jullie bijvoorbeeld dat het grote Museum of Modern Art (MoMA) in New York is opgericht door drie vrouwen, en dat het idee voor het museum werd geboren tijdens een lunchafspraak? Dat de Britse kunstenaar Marlow Moss (1889 – 1958) evengoed aan de wieg heeft gestaan van De Stijl, maar dat ‘onze’ Piet Mondriaan alle eer heeft gekregen? Dat een leven als non, vrouwen in de Middeleeuwen de meeste vrijheid en veiligheid gaf om kunst te maken?
Ben je nieuwsgierig geworden: op zondag 15 oktober geven de Kunstmeisjes een lezing bij Broese over hun nieuwste boek. Tijdens de lezing gaan ze dieper in op verschillende thema’s en verhalen uit het boek, en zullen ze natuurlijk vragen beantwoorden uit het publiek. De toegang is gratis, dus schaf vast het boek aan en kom op zondag 15 oktober naar Broese! (Puck Gerkema)
Broese Boekverkopers | Lezing en signeren de Kunstmeisjes: ‘Meer dan Muze’
Laat uw reactie achter
Reactie