kunsthub opent op 1 oktober officieel

Museum Speelklok biedt nieuw podium aan talentvolle makers

Museum Speelklok opent op 1 oktober een nieuwe, vaste, gratis toegankelijke plek in het museum voor lokale en internationale makers die zich laten inspireren door de muziek en techniek die in het museum te vinden zijn. Behalve een presentatieplek voor gevestigde kunstenaars en jong talent wil het museum dit ook ontwikkelen als een ontmoetingsplek met verschillende activiteiten zowel off- als online.

Tijdens de officiële opening presenteert Museum Speelklok de installatie van de winnaars van de Springplank Award 2022. De street art van JanIsDeMan met fantasierijke exploded views van collectiestukken uit het museum kleuren de wanden van deze nieuwe ruimte. 

Marian van Dijk, directeur Museum Speelklok: ‘We bieden deze plek omdat we de blik van nieuwe makers op de mechanische muziek en techniek belangrijk vinden voor de verbinding van onze historische collectie instrumenten met de wereld van nu. Het laat zien hoe ingenieus de makers van toen al te werk gingen en hoe deze technieken een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van nieuwe instrumenten en klankbronnen. Bovendien inspireren de makers elkaar, ons en ons publiek om anders te kijken naar onze museumcollectie.’

Officiële opening en presentatie Springplank Award 

Op zaterdag 1 oktober om 16.00 uur opent de nieuwe kunsthub in het museum met de officiële presentatie van de winnaars van de Springplank Award 2022. Daniel Simu en Yara Valente wonnen deze nieuwe Award in juni voor hun werk ‘De klappermobiel’, waarna ze in de zomer aan de slag gingen om deze muziekinstallatie te bouwen. Bezoekers kunnen zelf de drie meter hoge ‘Klappermobiel’ in beweging zetten en ontdekken hoe de installatie werkt.  De Springplank Award is bestemd voor jonge, pas afgestudeerde makers en wordt dit jaar uitgereikt in samenwerking met Museum Speelklok. ‘De Klappermobiel’ is tot eind 2022 te zien.

Muziekdozen van Myriam Bleau

Ook te zien in deze nieuwe ruimte zijn twee muziekdozen van de Canadese componist en digital artist Myriam Bleau. Ze zijn opgebouwd uit 75 in stukken gesneden cd’s en het publiek kan de muziekdozen zelf afspelen en beluisteren. De geluidskunstwerken werden tijdens het afgelopen Gaudeamus festival ten doop gehouden en staan tot 1 december in Museum Speelklok.

Lokale en internationale samenwerkingen  

Voor de selectie van de muziekkunstwerken gaat Museum Speelklok samenwerken met programmeurs van andere festivals en kunstplatforms zoals muziekfestival Gaudeamus en Springplank. Zo biedt het museum een spannende mix van experiment en kwaliteit. Eerder toonde het museum al de internationale YouTube hit ‘Marble Machine’ van Wintergatan en ‘Aircilla’ van de Utrechtse maker Gemma Luz Bosch. Een interactief kunstwerk van Charles Morgan is permanent te zien in de vitrine bij de ingang van het museum; deze trekt veel aandacht van jong publiek en is met een QR-code in beweging te zetten.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *