Wecycle

Moppen tappende ledlampen stimuleren recycling

Lopen twee spaarlampen op straat, zegt de een… Ach, dat klinkt misschien als een flauwe bak, maar de inzameling van spaarlampen is de organisatie Wecycle stiekem ernst. Vandaar dat vanaf vandaag de reclamezuil in winkelcentrum Overvecht zich tot interactieve moppentopper ontpopt, die met humor het winkelvolk wijst op het feit dat energiezuinige lampen gewoon bij de supermarkt om de hoek kunnen worden ingeleverd.

Op de Wecycle-reclamezuil in Overvecht (en in 18 andere steden, waaronder Nieuwegein) kan tot en met zondag 13 januari iedereen moppen ’tappen’. Letterlijk, want door op het scherm te tikken, vertellen energiezuinige lampen steeds een andere mop. Qua onderwerpskeuze blijven de gelegenheidskomieken dicht bij huis. Zoals over dat hyperactieve ledlampje in de klas. Zegt de juf: ‘effe dimmen, joh’.

Moeten we uit de keuze voor Overvecht afleiden dat men in die wijk minder groen gezind is dan andere Utrechtse wijken? “Welnee, dat heeft alleen te maken doordat er maar weinig reclamezuilen zijn met een touchscreen”, verduidelijkt Ted van Hintum van stichting Wecycle, “én het is mede ingegeven door het feit dat er twee supermarkten zijn met bakken waar energiezuinige lampen in gedeponeerd kunnen worden.” Vorig jaar was Albert Heijn de laatste van de grote ketens die bij het Wecycle-initiatief inhaakte. Nu staan er in 2500 supermarkten over het hele land inzamelbakken, bovenop de nog eens vijfduizend in bouwmarkten, woonwinkels en tuincentra’s. Dat is nodig, want er verdwijnt jaarlijks per huishouden nog zo’n 1,5 kilo aan klein elektrisch materiaal en lampen in het restafval. Van Hintum: “Kijk, de ouderwetse gloeilamp mag gewoon in de vuilnisbak, maar een spaar- en ledlampen moet apart worden recycled. Dat kan dus heel eenvoudig en laagdrempelig in de supermarkt.”

En vanwaar de ludieke insteek? Van Hintum: “We willen onze boodschap niet belerend of onaardig brengen. Daar geloven we niet in. Dat zie je ook aan onze Facebook-pagina, waar we ‘apparaadsels’ posten, en waar iedereen in deze actieweek zijn eigen mop kan insturen. Liefst wel een die verband houdt met het thema.” Ons advies aan alle duurzame grappenmakers van Utrecht – lekker recyclen, die moppentrommel!

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *