Lancering zet schijnwerpers op kansen voor groene ontwikkeling

Lunetten zesde Zusterpark in Utrecht

Zondag 13 maart plaatsen buurtvergroeners in Lunetten een bord in Park de Koppel,  waarmee ze de wijk uitroepen tot het zesde Zusterpark van de stad Utrecht. Deze  bewoners zien kansen om natuur en groen door de hele wijk te versterken en te  vervlechten. Ook willen ze samen met de gemeente werken aan groene lopers naar de  (binnen)stad én groene verbindingen naar de natuur buiten de stad tot aan het  Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.  

“Met kleine stukjes snippergroen redden we het niet. We moeten sterke stukken natuur in de  stad koesteren en nieuwe stukjes groen en routes met elkaar in verbinding brengen`.”Als  Utrecht en de regio groeit, moet groen meegroeien is de stelling van een groep betrokken  bewoners uit Lunetten. Met het uitroepen van Lunetten tot Zusterpark sluiten zij zich aan bij  een groeiende beweging van buurtvergroeners binnen en buiten Utrecht.  

Zusterparken 

Deze Zusterparken-beweging heeft als doel samen een groot park te worden. Verschillende  groepen buurtvergroeners in Utrecht zetten zich in voor behoud van bestaand groen,  vergroenen van stukken stad en voor groene verbindingen tussen stad en parklandschap nabij  de stad. Zo willen ze natuur versterken, behouden en mee laten groeien met andere ruimtelijke  ontwikkelingen. Ze worden daarbij gesteund door Provincie Utrecht.  

De Zusterparkmakers hebben een bijzondere alliantie met het Nationaal Park Utrechtse  Heuvelrug. Steeds meer buurtvergroeners sluiten zich daarom aan bij deze beweging, zoals  het Hof van Cartesius, Rotsoord, Voordorp, Veemarkt, het Noordse Park en Het Groene  Spoor in Amersfoort. Lunetten wordt het zesde Zusterpark op rij.  

Verbindende schakel 

Lunetten is wat betreft groen de verbindende schakel tussen de stad en de unieke  landgoederen Rhijnauwen, Amelisweerd, Oostbroek, het Kromme Rijngebied in Bunnik en  het Wulverbos in Houten; in de volksmond wordt dit gebied ook wel ‘Oosterpark030’  genoemd.  

De wijk Lunetten bestaat uit grote stukken aaneengesloten groen, onder andere in Park de  Koppel en het Beatrixpark, maar ook de moestuinen, paden langs het inundatiekanaal en de  forten tellen mee. ‘De biodiversiteit in de wijk heeft door de ligging en oorsprong een van de  hoogste waarden van de hele Provincie Utrecht’, aldus twee ecologen en biologen die hebben  bijgedragen aan de totstandkoming van de natuurwaardenkaart van Lunetten. Daar varen niet  alleen planten en dieren wel bij, maar ook veel mensen. Het groen van Lunetten wordt dagelijks gebruikt door wijkbewoners en andere Utrechters, en zijn ook in trek bij  langeafstandslopers uit de regio. Om dit zo te houden, nemen bewoners van Lunetten hun  verantwoordelijkheid voor de versterking en behoud van hun stadsnatuur.  Zo stelde een werkgroep uit Lunetten met input uit de hele wijk een groen ontwikkelplan op,  die dit jaar zal worden vastgesteld.

Hierin staat beschreven hoe buurtbewoners er sámen met  de gemeente voor kunnen zorgen dat het bijzondere cultuurlandschap met de historische lanen en watergangen, de natuurwaarden én recreatieve functies sterk, herkenbaar en  toekomstbestendig blijft. Om dit plan handen en voeten te geven, bouwt de werkgroep aan  een groeiend netwerk van ‘doeners’, dat helpt bij onderhoud en ontwikkeling van stukjes natuur. Zoals het knotten van oude wilgen, het onderhouden van de salamander- en  paddenpoelen en het aanplanten van nieuwe stukjes groen zoals een vlinderroute. Om de  natuur ook verder de straten en buurten in te trekken, nemen sommige buurtvergroeners  aanvullende initiatieven zoals het maken van een geveltuinroute, groene schoolpleinen en de  aanleg van voedselbosjes. 

Kansen voor groen 

Door zich aan te sluiten bij de Zusterparken-beweging, benadrukken de bewoners van  Lunetten dat het behouden en mee laten groeien van groen met andere ruimtelijke  ontwikkelingen noodzakelijk is voor het leefbaar houden van hun wijk en stad. De projecten  die in Lunetten op stapel staan, bieden volgens hen kansen om het groen in hun wijk te laten  groeien tot aan het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Zo kan de groene wandelroute  rondom station Lunetten worden afgemaakt en in verbinding gebracht met het  ‘Oosterpark030’, helemaal tot aan de Heuvelrug. De bewoners roepen de ontwikkelende  partijen met klem op in gesprek te gaan met de bewoners van Lunetten om die kansen te  kunnen verzilveren. En om met hen mee te denken vanuit het concept ‘Samen kunnen we een  groot park zijn’.  

Filmpje ’Het groen van Lunetten groeit’ 

Meer weten over Lunetten en het Groen Ontwikkelplan? 

Meer weten over de parkmakersbeweging? Kijk op www.parkmakers.nl

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *