Tegen fietsbruggen maar voor betaalbare woningen

Ludiek protest van Rivierenwijkers bij Merwedekanaalzone: ‘We willen niet van onze woonboten af’

Het door Rivierenwijkers, woonbootbewoners en watersporters geblokkeerde Merwedekanaal, afgelopen zaterdag. Links Rivierenwijk, rechts een stuk van de Merwedekanaalzone waar minstens 6000 woningen moeten komen

De stad liet zich zaterdag weer van zijn zachte kant zien. Woonbootbewoners en Merwedekanaalgebruikers protesteerden tegen de plannen voor zes fietsbruggen. Ludiek en met een blaasorkest in het overdadige lentezonnetje was het een vriendelijk protest.  

Plaats: Merwedekade bij de Waalstraat in Rivierenwijk. Platbodems, zeilbootjes, supboards en ranke roeivaartuigen maakten samen met de Utrechters op de wal een ludieke gezellige bijeenkomst. 

Terwijl op de Merwedekanaalzone in het gebied De Nieuwe Defensie de bouwrijpe grond wacht op de eerste peperdure stadsappartementen, vrezen woonbootbewoners aan het kanaal voor hun toekomstig lot. Ze toonden hun bezwaren op de redelijkst denkbare manier. Rivierenwijk vreest fietsersoverlast wanneer de zes- tot tienduizend woningen op de Merwedekanaalzone klaar zijn. Voor die toekomstige bewoners wil de gemeente dus zes fietsbruggen laten aanleggen. Tussen Balije- en Socratesbrug meet het Merwedekanaal 1100 meter. Op dat stukje heeft de gemeente Utrecht twee fietsbruggen gepland. En tussen Nelson Mandelabrug en Balijebrug nog eens een fietsbrug. De overige drie moeten dan ten zuiden van de Socratesbrug komen. Voor de fietsbruggen moeten woonbooteigenaren wijken. 

Zaterdagmiddag, een vriendelijk protest langs de Merwedekade

Het maakt bewoners ongerust en verdrietig. Jacoline Holdijk woont in een van de woonboten langs het kanaal. Ze vertegenwoordigt de woonbootbewoners en weet dat velen van hen hier al dertig, soms veertig jaar wonen. Jacoline: ‘Zeker de oudere bewoners, maar ook wij, willen niet van onze woonboot af. En als we het wél willen, is er elders in de stad geen betaalbare woonruimte.’ 

Rivierenwijk liet dus zien dat het tegen fietsbruggen, maar ook voor betaalbare woningen is. Wie de plannen voor de fietsbruggen van de gemeente Utrecht bestudeert, verbaast zich over het aantal: zes bruggen op minimale afstand van elkaar. Alsof de gemeente het wisselgeld nu al in de plannen heeft ingebouwd. Als uiteindelijk slechts één of twee van de bruggen wordt aangelegd, kan de gemeente zeggen: we zijn woonbootbewoners en Rivierenwijkers zeer tegemoet gekomen. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *