Rijksmuseum

Kogel is door de kerk: Huis Doorn en SSKU naar Landhuis Oud Amelisweerd

Museum Oud Amelisweerd gezien vanaf de Kromme Rijn - Foto: Colijn van Noort

Het leek er even op dat er geen geschikte kandidaat gevonden kon worden voor de tijdelijke exploitatie van Landhuis Oud Amelisweerd. Maar het is toch gelukt: Rijksmuseum Huis Doorn (kortweg Huis Doorn) zal de exploitatie samen met Stichting Samenwerkende Kasteelmusea Utrecht (SSKU) op zich nemen. Dat laat het college weten in een brief aan de raad. 

Huis Doorn werkt sinds 2015 samen met de andere Utrechtse kasteelmusea – Kasteel Amerongen, Kasteel De Haar en Slot Zuylen – in de SSKU. Deze musea hebben de handen ineengesloten om een tijdelijke cultuurhistorische invulling te realiseren. Het college vindt dit verzoek passen bij het karakter van landhuis Oud Amelisweerd,  als belangrijk cultuurhistorisch ontmoetingspunt. “Het biedt de andere kasteelmusea tevens de kans om zich te presenteren aan het publiek dat Landgoed Oud Amelisweerd bezoekt”, staat geschreven in de brief.

Hoe het er uit komt te zien
In een aantal kamers op de begane grond en de eerste verdieping wordt een presentatie van objecten en collecties verzorgd. Het gaat hierbij om expositie van museale objecten uit de collectie van Huis Doorn en van de andere kasteelmusea. Huis Doorn overweegt volgens het college tenminste één kamer, mogelijk meer, te besteden aan de geschiedenis van landhuis Oud Amelisweerd zelf. Het doel is om de bezoeker inzicht te bieden in de collectie van genoemde huizen en de bijbehorende verhalen te vertellen. In de brief staat verder: “Het tijdelijk tentoonstellen van deze collecties draagt bij de instandhouding en het tentoonstellen van de monumentale waarden van het landhuis. Ook bij de vrijwilligers van de andere kasteelmusea bestaat belangstelling om in landhuis Oud Amelisweerd te functioneren.” Huis Doorn verwacht een breed publiek aan te spreken door het hanteren van een gematigd toegangstarief (€ 5,00 voor volwassenen, kinderen t/m 12 jaar gratis en museumjaarkaart geldig).

Huis Doorn sluit per 1 mei 2019 een huurcontract met de gemeente Utrecht. De tijdelijke exploitatie is in principe voor de duur van 1 jaar met de mogelijkheid van een verlenging met nog 1 jaar. Huis Doorn gaat uit van publieksopenstelling gedurende 5 maanden op woensdag en vrijdag t/m zondag, te starten op 10 juni 2019 – de Dag van het Kasteel – tot eind oktober 2019, alsmede in de weken voorafgaand aan de Kerst.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *