Utrecht begint hier

Het Utrechts Archief vindt zichzelf opnieuw uit met nieuwe expo

Het Utrechts Archief vond zich zelf stoffig en heeft zich derhalve opnieuw uitgevonden. De nieuwe expositie Utrecht begint hier wordt daarvoor het toonbeeld. In vier zalen wordt de geschiedenis van Utrecht verteld. Het idee is dat tegenwoordig veel digitaal te vinden is maar dat beleven een belangrijke toegevoegde waarde is. Het Archief staat het hele weekend in het teken van de opening van deze expositie. Hieronder het programma.

Vrijdag 4 oktober – Verhalencafé & dansen in het archief

15.00-16.00 uur: Speciale gast stand-up comedian Anuar opent de eerste editie van het Verhalencafé met als thema ‘Utrecht Verbindt’. Presentator en ras-Utrechter Ton van den Berg vraagt in het Verhalencafé zijn gasten het hemd van het lijf over Utrecht. Wat verbindt ons nou eigenlijk met Utrecht? En wat maakt Utrecht zo bijzonder? Onze gasten zijn Cor Jansen van Utrecht Marketing en Chantal Keijsper, directeur van Het Utrechts Archief. Met een gesproken column door Ad van Liempt
16.00-18.00 uur
: aansluitend draait DJ Meneer Funkel plaatjes en wordt het nieuwste biertje van brouwerij De Leckere onthuld, al sinds 2008 partner van Het Utrechts Archief.

Zaterdag 5 oktober – Kinderprogramma, Verhalencafé & Spinvis

11:00-17:00 uur: kids kunnen doorlopend posters maken ‘Utrecht en ik!’ (4 t/m 12 jaar)
11.00-11.45 uur: Utrechtse stadsverhalen. Benieuwd naar de instorting van de Dom? Of misschien juist een verhaal over de Utrechtse werven? Meesterverteller Peter Faber neemt je mee terug in de tijd met bijzondere Utrechtse verhalen (4 t/m 12 jaar)
12.30-13.00 uur: Theaterprogramma ‘Straks komt er niemand op mijn feestje’ van Jasper Smit (6 t/m 12 jaar)
13.00: Stadswandeling van het Gilde Utrecht vanaf het plein bij Het Utrechts Archief. Aanmelden is niet nodig!
14.00-14.20 uur: Selectie uit de collectie. Gemeente en rijksarchivaris Kaj van Vliet vertelt over de Gildebrief
14:30-14:40 uur: Selectie uit de collectie: medivalist Frieda van der Heijden vertelt over de totstandkoming van de Utrechtse werven.
15.00: Stadswandeling van het Gilde Utrecht vanaf het plein bij Het Utrechts Archief. Aanmelden is niet nodig!
15.00-16.00 uur: Stand- up comedian Anuar opent het Verhalencafé ‘Utrecht Groeit’, waarna Ton van de Berg in gesprek gaat over de enorme groei van de stad en omgeving van nul tot nu. Wat wordt er aan gedaan om de stad leefbaar te houden? Welke architecten zijn aan de slag gegaan in de stad? Met gasten AD-columnist en Leidsche Rijnbewoner Marieke Dubbelman, stadshistoricus René de Kam en architectuurhistorica Martine Bakker. Ronald Giphart spreekt een column uit over de groei van de stad
16.30-17.00 uur: optreden van Spinvis.

Zondag 6 oktober – Verhalencafé, films & optreden Aafke Romeijn

11:00-17:00 uur: kids kunnen doorlopend posters maken ‘Utrecht en ik!’ (6 t/m 12 jaar)
11.00-11.45 uur: Utrechtse stadsverhalen: Benieuwd naar de instorting van de Dom? Of misschien juist een verhaal over de Utrechtse werven? Meesterverteller Peter Faber neemt je mee terug in de tijd met bijzondere Utrechtse verhalen (6 t/m 12 jaar)
12.30-13.30 uur: Theatervoorstelling van Hakim met ‘Hakim op zijn best’. Met Hakim kun je lachen! Over van alles en met van alles. Het is steeds weer een verrassing waarmee hij aan komt zetten.
13.00: Stadswandeling van het Gilde Utrecht vanaf het plein bij Het Utrechts Archief. Aanmelden is niet nodig!
14.00-14.20 uur: selectie uit de collectie, Historica en archiefexpert Nettie Stoppelenburg vertelt over wat ze tegenkwam in haar research over studenten in Utrecht
14:30-14:50 uur: selectie uit de collectie, Filmspecialist Lloyd Davies laat spectaculaire filmfragmenten zien die hij ontdekte tijdens zijn onderzoek voor de nieuwe expositie
15.00: Stadswandeling van het Gilde Utrecht vanaf het plein bij Het Utrechts Archief. Aanmelden is niet nodig!
15.00-16.00 uur: Laatste editie van het Verhalencafé, met als thema ‘Utrecht Durft’. Utrecht stond bekend als roerige stad, niet voor niets is Trijn van Leemput een van de iconen in de Utrechtse canon…Maar, is Utrecht inmiddels ingeslapen? Waar zijn de protestgroepen uit de jaren zeventig? Voeren we alleen nog online actie? Ton van den Berg schuwt de grote vragen niet. Met gasten Jan Korff de GidtsPepijn Zwanenberg en Erik Mans en met optredens van Aafke Romeijn en Kees en Ingeborg.

Kijk hier voor meer info.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *