Kinderkunst in de ondergrondse afvalcontainer? Nee, niets van dat alles: kinderkunst óp de afvalcontainer. Basisschoolleerlingen uit Overvecht versierden met hun posters hun wijk en geven daarmee de oudere bewoners een prikkel het goede te doen. De kleurrijke vruchten van het bijzondere project zijn deze maand te zien in een expositie in de Neude-bibliotheek.
Stiekem is de tentoonstelling ‘Maak je buurt mooier en schoner’ een buitententoonstelling. Sinds kort zijn een dikke 100 saaie afvalcontainers in Overvecht opgeleukt met kleurrijke posterstickers ontworpen door de scholieren van een aantal basisscholen uit de wijk. Kunstenaar Jaap van der Wel, geboren in Oudwijk maar na dertig jaar inmiddels totaal ingeburgerd in Overvecht, bracht de input van alle junior Picasso’s en Kahlo’s bij elkaar en wijkambassadeur Groen en Schoon Janne van Malenstein (verkaste in 1983 van de Vogelenbuurt naar Overvecht) trommelde een indrukwekkende stoet van andere betrokken buurtbewoners en organisaties op voor dit bijzondere kunstproject.

De intentie is meer dan alleen een visuele opsteker. Door kinderen de boodschap te laten verkondigen (en zelf op te laten plakken) is de hoop dat het een gevalletje ‘jong gedaan, oud geleerd’ blijkt, waardoor het aantal bijplaatsingen rond de ondergrondse afvalcontainer -een bekende bron van zwerfafval- minder wordt.

Maar als je nooit een voetstap zet in Overvecht, kan je dat zomaar ontgaan. Om al dat moois met de rest van Utrecht te delen gaat dit stukje Overvecht nu on tour. Deze maand vult de expositie de wanden op de tweede etage van de centrale Bibliotheek op de Neude. En in De 1ste Utrechtse Plandelweek duikt-ie vanaf 19 mei op in de vestiging Kanaleneiland. Dat is extra toepasselijk, omdat een deel van de kunstproducties vervaardigd werden door kids van De Kaleidoscoop aldaar.

Janne van Malenstein: “Het is hartverwarmend te zien hoeveel mensen, jong en oud, een schone buurt willen. Kinderen worden belast met milieu en klimaatproblemen op hun smalle schoudertjes; met een project als dit geven we ze de mogelijkheid daar iets mee te doen. Mijn favoriet? Ik vind ze natuurlijk allemaal fantastisch, maar deze met het meisje op de schommel zou zo bij me aan de muur mogen. Ze kijkt naar onze aardbol en droomt van een schone toekomst. Op de aardbol geschreven: ‘Als je je afval zomaar gooit dan woord De aarde verdrietig.”
Je kunt ook over andere zaken verdrietig worden. In het geval van Janne is dat het Utrechtse afvalinzamelingsbeleid. “Bijplaatsingen zijn helaas niet een exclusief Overvechts of Utrechts probleem, ook in de rest van Nederland is het een plaag. Ik ben ervan overtuigd dat de kinderposters werken, maar het is ook weer niet de heilige graal natuurlijk. Om sommige plekken in onze wijk blijft het helaas dweilen met de kraan open. De oplossing? Dat de gemeente de wijze waarop ze nu grofvuil inzamelen aanpast.””
Vorig jaar liep er daarom een pilot met wekelijks pop-up containers op drie locaties in Overvecht. Janne: “Naar mijn idee een groot succes, ook omdat we op die manier de anonimiteit doorbraken. Meer mensen lieten elkaar weten dat ze vervuiling vervelend vinden en hun buurt liever schoonhouden. Dat lazen we ook terug op onze Schoon Overvecht-pagina. Ik hoop op een vervolg op deze proef, want hij is te snel gestopt. Zo zonde! De vervuiling was vorig jaar aanzienlijk minder, maar nu weer terug van weggeweest.”
De expositie is nog tot 30 maart te zien in Bibliotheek Neude. Kijk hier voor meer info.
Mooi om een vrolijk verhaal over dit project en de acties van een van de wijkambassadeurs te lezen. En de lovende woorden over de expositie. We werken gestaag verder. Er is nog een wereld te winnen met diverse aanpassingen van het inzamelsysteem en een meer op gebruikers gerichte aanpak. Klein voorbeeld van het laatste: Een afspraak gemaakt met grofvuil, maar staat alles nog op de stoep? Gebeurt hier regelmatig. Hoe fijn zou het zijn om een mailtje te krijgen over de reden ervan plus eventuele excuses voor het ongemak. De buurt, de wijk ,de stad schoonhouden doen we namelijk samen.