live vanuit filmtheater Slachtstraat

Herrie over de herindeling van de Maliebaan: is de stem van de bewoners gehoord?

  • Door Redactie
  • |
  • 2 juli 2025
  • |
  • 18 reacties

Bewoners mochten meepraten over de herindeling van de Maliebaan. Had dat zin?

Aanstaande zaterdag gaan we weer live met onze vodcast Herrie in de Slachtstraat. We praten over de herindeling van de Maliebaan. Een idee dat een groot pleitbezorger kende in Maarten van Rossem maar door veel bewoners werd afgewezen. Deze maand zijn de voorbereidingen voor de herindeling begonnen. We kijken terug op het proces. Centrale vraag: wat is er gebeurd tijdens de inspraakprocedure? Is de stem van de bewoners gehoord? En hoe zit het bij andere projecten waar Utrechters over mee mochten praten.

Aan tafel tot nu toe: Maliebaanbewoner Hans Kraak, CDA-raadslid Jantine Zwinkels en auteur/columnist Jerry Goossens. Gespreksleider is Carine van Santen.

Herrie in de Slachtstraat is zaterdag vanaf 11.00 uur live te volgen op De Nuk en via het Youtube kanaal van De Nuk. Je kan ook langskomen in filmtheater Slachtstraat. De deuren gaan om 10.30 uur open.

Hieronder een ultrakorte compilatie van onze vorige podcast

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

18 reacties

  • Inger schreef:

    Het valt mij op dat er de laatste tijd op vrij veel projecten niets wordt gedaan met de feedback van bewoners. Ondanks inspraakavonden, gaat de gemeente daarna vrijwel onveranderd door met hun eigen plan. Waarom dan nog de schijn ophouden dat er geluisterd wordt?

  • WJM schreef:

    Ongelooflijk toch dat tijdelijke politieke bestuurlijke passanten (van buiten Utrecht sinds dualisme hr. Elsinga, D66) over dit soort belangrijke historische Utrechte monumenten kunnen besluiten!
    Zo jammer…….., niets geleerd van de Goylaan???
    Op naar een 2e Goylaan situatie op de monumentale Maliebaan?

  • A. Seggers schreef:

    Antwoord: nee, er is niet naar de bewoners geluisterd. En nee, dat verbaast niemand. Zo gaat dat al jaren.

  • H. van der Zwan schreef:

    Een geldverslindend project dat ook nog eens zinloos is. Iedereen kan ook nu al rustig over De Maliebaan wandelen. De te verwachten drukte op de ventweg (langzaam rijdende auto’s) zorgt voor verplaatsing van het verkeer naar de oudwijkerdwarstraat, nachtegaalstraat, burgemeester reigerstraat. Resultaat: meer uitstoot. Het is allemaal onderdeel van het grotere plan: de auto de stad uit.

  • André schreef:

    Het zijn zeker niet alleen de bewoners van de Maliebaan die hier last van ondervinden. Een duidelijk onderwerp voor een referendum. Al zal de gemeente vermoedelijk net als bij die inspraakprocedure zich ook van deze uitspraak niets aantrekken.

  • R. Zweers schreef:

    Het verbaast me dat er nog burgers zijn naar die inspraakavonden gaan. Rond de seksplekken in parkeergarage Paardenveld werd ook zo’n circus opgevoerd. De bewoners zijn door wethouder Erenberg totaal in de maling genomen. Zoals zo vaak stond het al besluit vast. En maar klagen dat er steeds minder mensen gaan stemmen.

  • Peter schreef:

    4 voetpaden, in het midden een fiets-/voetpad, en het autoverkeer naar de parallelwegen? Wat een rare indeling.

  • Jolanda schreef:

    Gewoon GL die haar zin doordrijft, luisteren naar omwonenden, daar doen we niet aan, wij bepalen wat er gaat gebeuren. Dit wordt gewoon een tweede Goylaanscenario, mark my words.

  • Hubert schreef:

    Ik denk dat je bij gemeenteraadsverkiezingen ander moet stemmen dan landelijk; het autootjepesten van Groen Links en D66 is voor mij reden om, locaal, CDA te stemmen. ( VVD lukt me echt niet…).

  • Hubert schreef:

    Ik denk dat je bij gemeenteraadsverkiezingen anders moet stemmen dan landelijk; het autootjepesten van Groen Links en D66 is voor mij reden om, locaal, CDA te stemmen. ( VVD lukt me echt niet…).

  • L. Schouten schreef:

    Ben benieuwd wat deze grap kost. Dus niet alleen de herindeling, maar ook de projectkosten (inclusief inhuur externe consultants) en de organisatie van de zogenaamde inspraakavonden. Ik vermoed een bedrag dat de stad heel goed kan gebruiken in het ravijnjaar.

  • Drs. C. Nijntje schreef:

    Wat lopen daar opeens veel mensen (een met een fiets aan de hand) daar op “de foto” van de Maliebaan. Waar komen die opeens vandaan? Waarom is eigenlijk ook de Maliebaan geen rijksmonument?

  • Alex Mossel schreef:

    Je zou zo graag eens iets positiefs willen vermelden wat betreft mobiliteit in de stad Utrecht. Fietsers hebben geen klagen dat is waar. Maar de laatste jaren is het 1 grote puinhoop en ellende. Auto s worden de stad uitgepest en voorbeelden genoeg dat er niet word geluisterd naar buurtbewoners. Automobilisten betalen zich blauw aan parkeergeld en staan nutteloos in lange files in en rondom de stad omdat wegen klakkeloos worden afgesloten. Het wordt hoog tijd dat GL/PVDA en D66 worden weggestemd. Denk dat het dan een stuk plezierige wonen iin Utrecht zal zijn.

  • Inez schreef:

    Dit is nog een naverbrander van Lot van Hooijdonk, zal zo hier en daar nog wel iets volgen. En de ziekte van Lot (meningen van bewoners aan je laars lappen) zal nog wel een aantal jaren doorwoekeren binnen het ambtenaren apparaat.

    Participatie is noodzakelijk maar dan moet je ook wat met de uitkomsten gaan doen, daar heeft de gemeente U nog een lange weg te gaan.

    De ambitie van het ambtenaren apparaat is te hoog en er is een volstrekt onvermogen om met bewoners het gesprek aan te gaan.

  • Tony schreef:

    Goedendag, Helaas kan ik podcast niet volgen, omdat ik doof ben. Tegenwoordig kan er live ondertiteling erbij gemaakt worden. Zouden jullie dat willen doen. Ik wil graag weten wat de meningverschillen zijn over Maliebaan. Groet, Tony

  • Redactie De Nuk schreef:

    Beste Tony,
    Als u de uitzending via Youtube bekijkt, kunt u daar de functie vertalen inschakelen.

  • Margriet schreef:

    Wat een zure reacties allemaal. Ik ben heel blij met de nieuwe indeling van de Maliebaan. Bij de herindeling van de Burgemeester Reigerstraat werd ook moord en brand geschreeuwd en nu hoor je er niemand meer over. Een stad waar voetgangers en fietsers de ruimte krijgen is wat mij betreft een fijnere en vriendelijkere stad. En ja, bij ons staat ook een auto voor de deur. En nee, wij voelen ons als autobezitter niet weggepest. In tegendeel. Dus: hoera voor de nieuwe Maliebaan.

  • J. Volmer schreef:

    @Margriet. Ik raad u aan de vodcast te bekijken. Daarin ging het niet zozeer over de herindeling van de Maliebaan maar over de wijze waarop de gemeente met de inspraakprocedure omging. Je kan niet anders concluderen dat de gemeente de bewoners totaal niet serieus heeft genomen. Een stad waar de gemeente naar de burgers luistert is wat mij betreft een fijnere en vriendelijke stad. Mooi dat u zich als autobezitter niet weggepest voelt. Dat “integendeel” begrijp ik niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *