Geen reclameverbod voor paddo-zaad

Geen reclame voor vlees, gokken en alcohol in Utrecht, maar wél voor lokale smartshops

Reclame voor een smartshop in Utrecht

Reclame voor smartshops in de openbare ruimte in Utrecht blijft gewoon toegestaan. Dat laat wethouder Schilderman weten als antwoord op schriftelijke vragen van de ChristenUnie. Het is opmerkelijk dat de reclames zijn toegestaan, gezien Utrecht sinds dit jaar een streng reclamebeleid voert en promotie voor alcohol, tabak en vlees wel verbiedt.

Landelijk zijn reclames voor tabak en alcohol al verboden in de openbare ruimte. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde afgelopen november in met een verbod op vleesreclames. Eerder werden ‘fossiele’ advertenties al in de ban gedaan, waaronder advertenties voor benzine, auto’s en vliegreizen vallen.

Op diverse plekken in de stad, zoals bij de Nachtegaalstraat, hangen wel reclames voor een smartshop. Volgens de ChristenUnie is het onwenselijk dat het gebruik en de verkoop van onder andere ‘cannabis seeds’ en ‘magic truffles’ genormaliseerd en gestimuleerd wordt. Gebruik van de middelen zou leiden tot schade voor de gezondheid.

Volgens de wethouder zijn de reclames voor smartshops niet verboden. “Er zijn op dit moment geen landelijke regels voor reclames door smartshops. De winkels zijn legaal en de producten die zij verkopen vallen binnen de wet. In de gemeenteraad is onlangs ook geen wens uitgesproken om in nieuw aan te besteden concessies dergelijke reclames uit te sluiten”, aldus wethouder Susanne Schilderman. Sterker nog, de gemeenteraad van Utrecht zou juist ‘meer comfort’ willen bieden aan Utrechters die wiet thuis willen telen met behulp van cannabis seeds, oftewel wietzaadjes.

Geen reclame coffeeshops

Coffeeshops hebben een reclameverbod, omdat ze vallen onder de gedoogwet. Volgens de wethouder vallen de producten van de Smartshops onder de warenwet en niet onder de Opiumwet. Schilderman: “Voor de genoemde producten cannabis seeds, magic mushrooms en smartshops zijn ons geen regels, voorschriften of uitspraken van de raad bekend.”

Paddo’s zijn sinds 2008 verboden in smartshops in Nederland. Het verkopen van kweeksets voor paddo’s of magic mushrooms is niet verboden. Utrecht telt zes smartshops.

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *