De Alliance Française Utrecht bestaat dit jaar 125 jaar. Al die tijd is het doel van de vereniging geweest: het bevorderen van de Franse taal en cultuur.
Om dit te vieren wordt op 14 november van 15.30u-18.30u in de Geertekerk een Symposium gehouden met als thema: Dis, c’est comment chez les Bataves? (Zeg, hoe gaat dat in Nederland?) Gesproken wordt er over de culturele verschillen en overeenkomsten tussen Fransen en Nederlanders. Eet en drink gewoonten, hoe ga je om met iemand die een hogere functie bekleedt? Tutoyeren of vousvoyeren? Feestdagen en verjaardagen? Op tijd komen? Je kunt het allemaal horen tijdens dit symposium. De toegang is gratis. Maar schrijf je wel in vóór 1 november.

Jetty Sanders
Reden genoeg om te praten met Jetty Sanders, voorzitter van de Alliance Française Utrecht. Zij is samen met het Comité Anniversaire druk bezig met de organisatie en de voorbereiding van de viering van het 125 jarig bestaan van “hun” Alliance. Jetty is sinds 2016 voorzitter van de Alliance Française Utrecht en omstreken. “Na mijn middelbare school volgde ik de secretaresse opleiding bij Schoevers. Ik had, na het behalen van mijn diploma, verschillende baantjes. Maar ik wilde graag mijn Frans perfectioneren, ik ging een jaar naar Parijs en volgde daar drie taalcursussen tegelijk. Terug in Nederland haalde ik mijn MO-A Frans, ging lesgeven aan volwassenen en vond een baan aan het College Blaucapel. In 2005 fuseerde Blaucapel met College de Klop en er werd een nieuwe naam voor de school gezocht.” Jetty, inmiddels afdelingsleider HAVO-VWO, bedacht de nieuwe naam Het Gerrit Rietveld College. Er was sprake van een nieuw onderwijs concept, een nieuw gebouw en het moest een neutrale naam worden want er fuseerde een protestante en een katholieke school. Jetty bedacht Gerrit Rietveld. “Mijn man is bouwkundige en zo kwam ik op de naam van deze Utrechtse architect. Rietveld was innovatief, onafhankelijk in zijn ideeën en ook nog Utrechter.”
De cursussen Frans worden allemaal gegeven door Franstalige docenten
Na drieëntwintig jaar in het onderwijs vertrok Jetty. Ze volgde een cursus Spaans en werd lid van de Alliance. Na twee jaar volgde zij Ben van Velzen op als voorzitter. Vol enthousiasme vertelt Jetty over de activiteiten van de Alliance. De cursussen Frans die allemaal gegeven worden door Franstalige docenten. “We bieden de lessen aan op verschillende niveaus vanaf de basis tot vergevorderd. Inmiddels hebben we meer dan vierhonderd cursisten. Hoewel de belangstelling voor het vak Frans op de middelbare school afneemt, neemt ons aantal cursisten toe. Ze gaan op vakantie naar Frankrijk of hebben er een huisje en willen met de buren praten.
Voor 30 euro ben je al lid van de Alliance
Mensen die een eigen bedrijf hebben en zaken willen doen in Frankrijk of het gewoon leuk vinden om de taal op te halen. Voor 30 euro ben je al lid van de Alliance en heb je toegang tot films, proeverijen, lezingen, literaire avonden en de culturethèque waar je talloze Franse boeken en tijdschriften online kunt lenen. Het Café français, een taal café, één keer per maand in de Kargadoor. Je kunt gaan zingen in het (chanson)koor of deelnemen aan de reizen naar Frankrijk, met veel cultuur en aandacht voor lekker eten. Maar ook is er een pub quiz waar je je kennis over Franse onderwerpen kunt testen. Het aanbod is groot en divers. Maar nu zitten we in de aanloop naar het jubileum en we zijn in oktober begonnen met grote zwart wit foto’s te exposeren van Fransen die in Utrecht wonen. De portretten zijn gemaakt door Océane Dorange, zij heeft de diversiteit van de Franstaligen In Utrecht zichtbaar willen maken. Nu hangt een deel van de foto’s nog in de Kargadoor maar op 5 november komen ze allemaal te hangen in het Stadskantoor. We hopen dat onze burgemeester Jan van Zanen de tentoonstelling ook zal openen.”
De feestelijke activiteiten op een rij
Vanaf 1 oktober tot 15 december is er een tentoonstelling van portretten,
gefotografeerd door Océane Dorange waarin zij de diversiteit in de relatie met Frankrijk,
de Franse taalgemeenschap en de stad Utrecht duidelijk zichtbaar maakt. Deze
portretten zullen tot eind dit jaar op verschillende locaties in de stad Utrecht worden
tentoongesteld.
Symposium 14 november:
In de Geertekerk, Geertekerkhof
“Dis, c’est comment chez les Bataves”
15.30 Ontvangst
16.00 Welkomstwoord door voorzitter Jetty Sanders-Pouwels

Rudi Wester
16.15 Ontmoeting met voordrachten, Tables Rondes en debat. Dit zal worden in- en
begeleid door Mme Rudi Wester, auteur, journalist en oud-directrice van het
Institut Néerlandais in Parijs.
Gastsprekers:
M. Tanguy Le Breton, intercultureel consultant, specialist op het gebied van
Nederland
Fouad Laroui, docent wetenschapskunde en Franse literatuur aan de Universiteit
van Amsterdam èn schrijver.
Sprekers in debat:

Océane Dorange
Mme Océane Dorange, blogger en fotografe
Mme Marie Meyran, lid van het Comité Culturel van de AF Utrecht.
18.00 Feestelijke aperitief en muziek door Maurits Fondse en Oleg Fateev (accordeon)
19.30 Lopend buffet voor genodigden en leden van de Alliance Française Utrecht

Oleg Fateev
21.00 Muziek: Britta Maria (zang), Maurits Fondse (piano) en Oleg Fateev (accordeon)
Het symposium en de debatten zullen zowel in het Frans als in het Nederlands te volgen
zijn.
Kijk hier voor alle info en inschrijving.
Laat uw reactie achter
Reactie