Eerste ‘Familiekar’ van Nederland rijdt in Utrechts kinderziekenhuis

Even een warm drankje voor ouders van zieke kinderen zeer waardevol in Utrechts WKZ

Onthulling 1ste Nederlandse Familiekar door Antje Monteiro (ambassadeur Ronald McDonald Huis Utrecht) en Renate Westerlaken (directeur Ronald McDonald Kinderfonds)

Ouders worden voortaan ontlast en ontzorgd in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht door een zogeheten Familiekar van het Ronald McDonald Kinderfonds. Vrijwilligers brengen in de avond met deze Familiekar warme dranken, versnaperingen en enkele praktische producten zoals handcrème en oordopjes naar ouders. Ook zijn de vrijwilligers beschikbaar voor een luisterend oor als daar behoefte aan is.

Na een succesvolle introductie in diverse Europese landen is het WKZ het eerste Nederlandse ziekenhuis waar de Familiekar rijdt. Directeur Renate Westerlaken van het Ronald McDonald Kinderfonds: “Als je kind ziek is, wil je niets liever dan dichtbij zijn. De hal van het ziekenhuis voelt dan al te ver. Hoe fijn is het dan dat de Familiekar bij je aan bed komt. En je niet weg hoeft voor een kopje koffie, je samen met je kind een spelletje kind kunt doen of een tijdschrift kunt lezen.”

Italië

Een pilot met een geleende kar uit Italië liep vanaf oktober 2022 in Utrecht op de afdelingen Panda, Papegaai, Schildpad en Leeuw van het WKZ. “Zowel ouders als medewerkers van het ziekenhuis waren laaiend enthousiast”, aldus een woordvoerder. Gedurende de pilot liep het aantal ouders dat gebruikmaakte van de Familiekar op naar bijna 1.100 ouders per maand.

Vandaar dat besloten is een eigen Nederlandse Familiekar te laten bouwen, die dinsdag 9 januari officieel in gebruik is genomen. “Het assortiment varieert en wordt afgesteld op het seizoen”, aldus Kathelijn van Glabbeek, assistent-manager Ronald McDonald Huis Utrecht. ”We krijgen dusdanig mooie en fijne reacties, de ouders vinden het een ontzettend waardevol initiatief. En daar doen we het uiteraard voor.”

De feestelijke onthulling werd verricht door Antje Monteiro (ambassadeur Ronald McDonald Huis Utrecht) en Renate Westerlaken (directeur Ronald McDonald Kinderfonds) in de Ronald McDonald Huiskamer in het Wilhemina Kinderziekenhuis in Utrecht.

De verwachting is dat dit zal groeien tot een structureel programma in Nederland met 1 of 2 nieuwe Familiekarren per jaar.

Tessa Heerschop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *