Onze columnisten

Een saaie jongen 

Het is een wonder dat Fenna het boek dat ze leest nog niet heeft weggesmeten. 

Ik hou niet van saaie jongens. Ze maken me boos. Zodra ik op een datingapp merk dat een leuke jongen toch een saaie jongen is, blokkeer ik hem. Ik rapporteer ook meteen zijn profiel. Saai zijn is kwalijk, omdat interessant zijn niet moeilijk is: je hoeft alleen maar af en toe iets origineels te zeggen. Wat ‘saai’ is daar zullen de meningen over verschillen. Toegegeven, mij kun je al niet vragen of ik dit weekend lekker in het zonnetje heb gezeten. 

Het is al twee dagen hoog tijd om deze column te gaan schrijven, dus leg ik mijn boek weg: De grote Gatsby. Mijn huisgenoot K. raadde me de klassieker aan, omdat ik er als schrijver iets van zou kunnen leren. ‘ kan als geen ander gevoel schetsen en jou er middenin plaatsen,’ zei ze. ‘Veel van zijn plotten hebben niet veel om het lijf, maar De grote Gatsby is een technisch meesterwerk.’ 

Ik ben bij hoofdstuk vier. Het plot is nog niet eens van de grond gekomen en toch heb ik zin om verder te lezen. Het vorige hoofdstuk eindigde met deze zin: Iedereen verdenkt zichzelf van ten minste een van de hoofddeugden, en dit is de mijne: ik ben een van de weinige eerlijke mensen die ik ooit heb gekend. Mooi. 

Mijn laptop is opgestart. Natuurlijk begin ik niet aan mijn column, in plaats daarvan google ik de hoofddeugden; ik weet wat de zeven hoofdzonden zijn – ook van welke ik mezelf verdenk – maar de deugden ken ik nog niet. 

Net als Nick Carraway verdenk mezelf van ‘eerlijkheid’, wat op Wikipedia staat geformuleerd als ‘rechtschapenheid’. De betekenis van rechtschapen is eerlijk, braaf, loyaal, deugdzaam. Saai, dus. Ik haal mijn huisgenoot erbij. Zij verdenkt zichzelf van ‘moed’, een deugd die haar een interessanter hoofdpersonage zou maken. ‘Ik ben rechtschapen,’ klaag ik. ‘Braaf dus, zoals Nick Carraway. Wat is dat een saaie jongen, die Nick Carraway. Hij zegt weinig, vindt weinig.’  

‘Klopt,’ zegt K., ‘Nick Carraway is een vreselijk saaie jongen.’ 

Dat ik een boek met zo’n vreselijk saaie jongen in de hoofdrol niet wil wegsmijten, zal wel betekenen dat De grote Gatsby inderdaad een meesterwerk is.  

 

 

 

 

 

Fenna Riethof

Fenna Riethof (1992) is journalist, boekverkoper en schrijver van fictie. Ze zat in de finale van WriteNow! 2017, stond als ‘talent anno morgen’ in de Sampler van Das Mag en heeft een intentiecontract voor een debuutroman bij Lebowski Publishers. Voor De Nieuwe Utrechtse Krant schrijft ze over het leven als jonge schrijver in Utrecht, City of Literature. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *