Onze columnisten

Een plek onder de dom

Een veilig huis. Een plek onder de Dom en altijd iemand in de buurt die van je houden kon. Als ik door onze mooie stad loop, weet ik dat veel kinderen in Utrecht geen veilig thuis hebben. Wat zouden zij graag schuilen in of bovenop de Dom. Waar ze uitzicht hebben over de stad en gelukkige gezinnen zien. Picknickend in het Wilhelminapark. Hoe fijn zou het zijn als zij dat ook kunnen en mogen ervaren.

Uit ervaring weet ik dat je daarbij goed naar het kind moet kijken en luisteren. Wat hebben zij nodig waardoor voelen zij zich fijn en veilig? Een blik is niet voldoende om te weten of het kind thuis kan blijven wonen of een uithuisplaatsing nodig is. Maar wat is veilig? Veilig thuis voor een kind is een omgeving waar een hand van aanmoediging nodig is. Wat een kind doet groeien. Waar de kachel brandt en de warmte wordt vervuld zodat het kind geen kou vat. Een gezin dat het kind beschermt en ruimte kan geven en helpen bij zijn ontwikkeling. Een plek waar een kind zichzelf mag zijn, gewoon kind.

Hoe fijn is het als een kind in Utrecht, met behulp van gezinsgerichte opvang, thuis kan blijven. In zijn eigen omgeving, op zijn eigen school en sportclub. En bij zijn vriendjes. Maar wel met hulp om de band met zijn ouders te herstellen. Daarbij helpt de organisatie Utregs Plekkie. Het ondersteunt ouders en kind op allerlei gebied. Een heel crisisteam van specialisten is erbij betrokken. Het pleeggezin vormt het maatje voor het kind. Als pleeggezin onderneem je de dagelijkse activiteiten. Je neemt je pleegkind mee naar bijvoorbeeld de Swan market Utrecht of naar de bioscoop Rembrandt aan de Oudegracht. Het kind keert regelmatig terug naar zijn biologische ouders.

De situatie kan ook dusdanig zijn dat een kind niet meer thuis kan blijven. Soms is uithuisplaatsing onvermijdelijk. Ook al denken hulpverleners vaak dat het schadelijk is voor kinderen, toch heb ik in mijn jeugd het tegendeel ondervonden. Ik werd – net als de vreemdeling in mijn column van vorige maand – uit huis geplaatst. Kwam in een compleet nieuwe omgeving. Dat was in het begin wennen. Ik moest aarden en dat had tijd nodig. Ik vergelijk het vaak met wat er gebeurt als je ouders gaan scheiden of je door een verhuizing naar een nieuwe school gaat. Bij mij was de thuissituatie bij mijn biologische moeder dusdanig dat ik mijn uithuisplaatsing juist als een warm bad ervaarde. Mij heeft dat goed gedaan.

Een veilig huis, een plek onder de Dom. Thuis blijven wonen of uit huis worden geplaatst. In beide gevallen zijn er pleeggezinnen en steunouders nodig! Voel je je aangesproken en denk je er voor deze kinderen te kunnen zijn, ze een veilig thuis te kunnen bieden, bied je dan aan. Je bent nodig!

Lily Monori van Dijken

Als schrijver, dichter en columnist verhaal ik graag over de kwaliteit van het leven in de breedste zin van het woord. Ik ontmoet graag mensen. Schrijf graag over hen. Het is mijn uitlaatklep en schept ruimte om in contact te komen. Ik vang verhalen op. Vanuit mijn werk in het UMC Utrecht bijvoorbeeld om dichterbij de zorg te staan en als troost voor hen die het aanspreekt.

Als dichter heb ik de bundel ‘Diversiteit/Diversity’ uitgebracht. De tweede druk verschijnt binnenkort. En ik ben sinds 2018 huisdichter van het UMC Utrecht.
Als schrijver werk ik aan een autobiografisch boek over pleegzorg. Als pleegkind in een blank gezin heb ik een zoektocht achter de rug en ben ik nog steeds zoekende. Ik wil een inspiratiebron zijn voor de zoekende mens.
Als columnist heb ik ervaring als gastcolumnist van de maand november 2020 van de Volkskrant. En in de zomer van 2020 stond een artikel van mij in de Libelle. Mijn columns over mijn werk als schoonheidsspecialist in de zorg, kun je op de Nationale zorggids lezen.
Heel trots ben ik erop dat ik de Boerhaave 2019-prijs in het UMC Utrecht mocht ontvangen, voor een prestigieuze inzet van mijn talenten.

Mijn contact gegevens als schrijver, dichter en columnist zijn:
https://lilymonori.nl
Linkedin | Facebook | Twitter | Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *