Een initiatief van Spore

Een muurschildering van Johanna Westerdijk op de Maliesingel: wie was zij?

Jacqueline Castelijns (l) en Marieke Bemelman voor de muurschildering

Utrecht is een nieuwe muurschildering rijker: vanaf Maliesingel 54 kijkt professor Johanna Westerdijk (1883-1961), de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland, de voorbijgangers vanuit haar laboratorium aan.  

Westerdijk heeft onschatbare bijdragen geleverd op het gebied van  onderzoek en onderwijs in de plantenziektekunde (fytopathologie) en de schimmelkunde (mycologie). Zij deed onderzoek naar de invloed van micro organismen op het afweersysteem van planten. Samen met haar onderzoeksteam toonde ze in de  eerste helft van de 20ste eeuw onder meer aan dat de iepenziekte en aardappelziekte door  specifieke schimmels worden veroorzaakt.  

De makers 

De muurschildering is gemaakt door het schilderscollectief De Strakke Hand, dat al eerder Utrechtse  wetenschappers op muren in de binnenstad vereeuwigde. Zij brachten Westerdijk in beeld in haar laboratorium tegen een achtergrond vol reageerbuisjes met schimmelkweek en omlijst door  iepenbladeren.

Initiatief van SPORE 

De muurschildering van Johanna Westerdijk is een initiatief van SPORE, waarin Jacqueline Castelijns  en Marieke Bemelman samenwerken om historische vrouwen bekend te maken bij een breder  publiek.

Wie was Johanna Westerdijk? Castelijns en Bemelman gaven gisteren antwoord op deze vraag in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Luister hier het gesprek terug.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *