mini-documentaires

Domkerk in financiële nood

Filmopnames in de Domkerk

De restauratie van de Domkerk dreigt een financieel fiasco te worden nu door de coronacrisis steeds minder bezoekers het Middeleeuwse monument bezoeken. Vorig jaar zijn circa 250.000 minder mensen binnen geweest, waardoor de inkomsten met meer dan 200.000 euro zijn gedaald. De Domkerk ontvangt geen financiële steun van de overheid.

De inkomsten worden normaal gesproken gebruikt voor onderhoud en restauratie. Om toch aan geld te komen, verschijnen vanaf deze week mini documentaires online. De kerk vraagt liefhebbers om Vriend van de Domkerk te worden. De inkomsten hiervan moeten het financiële gat vullen wat vorig jaar is ontstaan.

In de periode tussen carnaval en Pasen verschijnt elk weekend op het YouTube kanaal van de Domkerk een aflevering van een serie van zeven mini-documentaires van ieder vijf minuten, waarbij een deskundige een onbekende kunstschat in de Domkerk of een bijzonder onderdeel van het gebouw belicht en duidelijk maakt waarom onderhoud en restauratie belangrijk is.  

Aan het woord komen onder meer een historisch bouwkundige, een kunsthistoricus, een glazenier, een steenhouwer, een architect, een organist en een conservator van museum het Catharijneconvent. De serie is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van het Prins Bernard Cultuurfonds Cultuurfonds en het KfHeinfonds.

De Domkerk in Utrecht is een uniek gebouw op een bijzondere, historische plek. Op de plaats waar de Romeinen een castellum bouwde en Willibrordus zijn eerste kerk stichtte is vanaf 1254 een grootse gotische kathedraal gebouwd. Samen met de Domtoren en het Universiteitsgebouw  (met daarbij de pandhof) staat de Domkerk aan het Domplein, het historische hart van Utrecht.

In de kerk zijn onder meer graftombes, bijzondere sculpturen, glas-in-loodramen, fresco’s en orgels te zien, waarbij de gevolgen van beeldenstormen en restauraties door de eeuwen heen, zichtbaar zijn.

Elke zaterdagochtend van 20 februari tot 3 april 2021 verschijnt een nieuwe aflevering op het YouTube kanaal van de Domkerk.

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *