partnerbijdrage

Dit is wat je wilt weten over de overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering. Een belangrijke verzekering waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Als dat het geval is, dan is dit artikel iets voor jou. In dit artikel leggen we namelijk uit wat deze verzekering precies inhoudt, of hij verplicht is, wanneer hij handig is en hoeveel hij kost. Lees dus snel verder!

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is een overlijdensrisicoverzekering precies? Dat is eigenlijk heel simpel. Dankzij deze verzekering ontvangen jouw nabestaanden een bepaald geldbedrag als jij komt te overlijden. De hoogte van dat bedrag kun je zelf bepalen bij het afsluiten van je polis. Je kunt ook bepalen hoe lang je precies verzekerd wilt zijn.

Waarom zou je een ORV afsluiten?

Als je komt te overlijden, dan krijgt je gezin het financieel vaak een stuk lastiger. De rekeningen blijven namelijk doorlopen, terwijl een aanzienlijk deel van het inkomen is weggevallen. Dat is waar een ORV goed van pas bij kan komen. Met het geld dat vrijkomt op het moment dat je overlijdt, kunnen je nabestaanden hun kosten blijven betalen. Zo hoeven ze bijvoorbeeld niet te verhuizen, omdat ze de huur of de hypotheekbetalingen niet meer kunnen opbrengen.

Zeker als jullie een huis hebben, of een huis huren, kan het dus verstandig zijn om een ORV af te sluiten. Maar ook bijvoorbeeld als je een bedrijf bent gestart, is het slim om deze verzekering te overwegen. Als ondernemer ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor je pensioen.

Is een ORV verplicht?

Vroeger was het nog zo dat het afsluiten van een  overlijdensrisicoverzekering voor hypotheek verplicht was voor het afsluiten van een hypotheek. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig hypotheekverstrekkers die het afsluiten van zo’n verzekering verplichten. Als je een hypotheek afsluit die valt onder de Nationale Hypotheekgarantie, dan hoef je sowieso geen ORV af te sluiten. Als je in het verleden een ORV hebt afgesloten, dan kun je er dus over nadenken of je deze nog wel nodig hebt. 

Hoeveel kost het?

De premie van een ORV hangt van een aantal factoren af. Het is daarom lastig om op voorhand te vertellen hoeveel je maandelijks kwijt zult zijn. Een belangrijke factor voor het bepalen van de premie is de hoogte van het bedrag dat uitgekeerd wordt na jouw overlijden. Hoe hoger dit bedrag, hoe hoger de maandelijkse premie. Ook de periode waarin je verzekerd bent, speelt een rol. Wil je voor een langere periode verzekerd zijn, dan zul je uiteraard een hogere premie moeten betalen.

Logo De Nuk
Auteur

Gesponsord

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *