Op 25 juli overleed op 52-jarige leeftijd de Utrechtse kunstenaar Derk Wessels. Voor Reinaerde, zorginstelling voor mensen met een beperking, was hij van groot belang. Hieronder het in memoriam dat Reijnaerde op de website plaatste.
Derk Wessels startte zijn kunstenaarsloopbaan bij Reinaerde op de Daalse Hoek in Maarsen. Er was daar in 1991 net een atelier gestart en Derk wilde daar graag werken. Na een dagje ‘op proef’ bleek dat Derk een groot talent had voor tekenen en schilderen.
Derk werd aangenomen. Mede door de tomeloze inzet van Derk groeide het atelier al snel en kreeg het een eigen plek binnen ZiZo. Derk leerde om met verschillende druktechnieken te werken en zo verschenen er vele prachtige en spraakmakende linosnedes van zijn hand. Het atelier, inmiddels samen met het keramiekatelier bekend als “Ateliers de Wijde Doelen”, verhuisde een aantal keren naar andere locaties in Utrecht.
Derk verhuisde mee en bleef zich ontwikkelen als autonoom kunstenaar. Zijn werk vond aftrek in heel Nederland en ook buiten de landsgrenzen werd zijn werk getoond en verkocht tijdens diverse exposities. In 2005 had Derk een solotentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht waar hij destijds zijn vijftienjarig kunstenaarschap vierde. In 2015 won Derk de ‘Special Art Award’.
Typerend voor zijn werk is zijn directe en spontane weergave van zijn eigen leefwereld. De gewone dingen om hem heen kregen kleur en speelse vormen, herkenbaar en origineel. Zijn werk bleef niet beperkt tot tekeningen en grafiek maar zijn ook te zien als muurschildering in o.a. Lauwerecht in Utrecht.
Reinaerde bracht een prachtig servies uit in 2016, waarna vervolgens ook een oeuvre-boek verscheen met vooral originele tekeningen (Het werk van Derk, 25 jaar kunstenaarschap in woord en beeld, 2018). In zijn gloriejaar 2018 werd Derk tevens benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau, een kroon op zijn werk en op zijn levenshouding.
Naast het beeldend talent had Derk binnen het atelier een belangrijke positie, hij kon op zijn manier mensen met elkaar verbinden door zijn enthousiasme en goede humeur. Het kwam eigenlijk nooit voor dat Derk somber naar het atelier ging en door zijn aanstekelijk optimisme bepaalde hij mede de goede sfeer op het atelier. Derk werd door iedereen omarmd.
Ridder of geen ridder, Derk bleef de Jumbo bezoeken en vragen naar gratis folders die hij vervolgens vaak gebruikte voor zijn werk. De eieren bijvoorbeeld die in de folder werden aangeboden dienden dan als aanleiding voor het scheppen van nieuwe kunstwerken.
Ridder of geen ridder, Derk bleef Derk, gewoon, bijzonder, sociaal, optimistisch en betrokken bij de mensen om hem heen. Toen Derk in 2022 het atelier moest verlaten wegens gezondheidsredenen werd het een stuk stiller in het atelier.
Maar ook Derk werd stiller, hij kon niet meer werken in zijn geliefde atelier met om hem heen zijn mensen. Derk verloor een stuk van zijn identiteit; het lukte hem niet meer om te communiceren door middel van zijn kunst, het medium waar hij zijn hele leven vorm aan heeft gegeven.
We zullen Derk missen, zijn kunst blijft altijd bij ons in de buurt.
Hieronder twee werken uit het oeuvre van Derk Wessels.
Vijf jaar geleden hield Henk Westbroek op De Nuk een pleidooi voor een Derk Wessels- museum.
Laat uw reactie achter
Reactie