Partnerbijdrage

Dekt een rechtsbijstandverzekering de kosten van een scheiding?


Kun je niet meer met jouw partner door één deur? Dan besluiten jullie mogelijk dat het beter is om uit elkaar te gaan. Leuk is dit allerminst, maar het heeft vaak weinig zin om het huwelijk voort te zetten als jullie zelf geen vertrouwen hebben in een goede afloop. Sommige mensen gaan in goede harmonie uit elkaar, maar een scheiding mondt ook regelmatig uit in een conflict.

Is er bij jullie sprake van een conflict en heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan denk je mogelijk dat deze verzekering de kosten van een scheiding dekt. Maar is dit eigenlijk wel zo? In de onderstaande tekst gaan we op zoek naar een antwoord op deze vraag.

Ben ik verzekerd voor een scheiding?
Om maar direct met de deur in huis te vallen: een rechtsbijstandverzekering dekt de kosten van een scheiding niet. Er is weliswaar sprake van een conflict, maar toch heeft het geen zin om een beroep te doen op rechtsbijstand bij scheiding. Een verzekeraar geeft jou dan namelijk nul op het rekest. Dit betekent dat je zelf – samen met jouw (ex-)partner – opdraait voor de kosten van de scheiding. Ook als jullie niet getrouwd zijn maar wel uit elkaar gaan, biedt een rechtsbijstandverzekering geen uitkomst. Dit geldt eveneens voor geschillen die te maken hebben met:

– Een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap
– Alimentatie, ouderlijk gezag of omgangsregelingen
– De verdeling van vermogen, zoals geld, spullen en pensioen

Wat is er dan wel verzekerd?

Zoals je hierboven kon lezen, biedt en rechtsbijstandverzekering geen uitkomst bij een scheiding. Dit betekent niet per definitie dat je zo’n verzekering links moet laten liggen. Nee, want er zijn namelijk genoeg zaken die wel verzekerd worden. Voordat je deze verzekering afsluit, wil je ongetwijfeld eerst een antwoord op de vraag ‘wat is rechtsbijstand?’ krijgen. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, zetten we hier op een rijtje wat er allemaal verzekerd is als je een rechtsbijstandverzekering afsluit.

1. Juridische hulp als je getuige bent bij een strafzaak
2. Juridische hulp als je verdacht wordt van een verkeersovertreding waarbij iemand anders gewond raakt of overlijdt
3. Juridische hulp als je een borgsom moet betalen in het buitenland
4. Soms een schadevergoeding als iemand niet kan betalen


Zo ga je te werk bij een scheiding
Als jullie besloten hebben om uit elkaar te gaan, moet er behoorlijk wat geregeld worden. Zo moeten gezamenlijke bezittingen en gezamenlijk vermogen bijvoorbeeld verdeeld worden. Zijn er kinderen in het spel? Dan moeten jullie hier eveneens duidelijke afspraken over maken. Wanneer jullie er samen niet uitkomen, kan een advocaat jullie ondersteunen. Een rechtsbijstandsverzekering vergoedt deze kosten niet, waardoor je hier zelf voor opdraait.

Doordat de kosten van een advocaat behoorlijk hoog uit kunnen vallen, raden wij je aan eerst zelf te proberen een scheidingsplan te maken. Denk overigens niet dat je helemaal geen advocaat in hoeft te schakelen bij een scheiding. Een advocaat moet namelijk een ‘verzoek tot echtscheiding’ indienen bij de rechtbank. Regelen jullie de rest wel allemaal zelf? Dan vallen de kosten relatief mee.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *