Te zien in het Huis Utrecht en Theater Kikker

De Utrechtse Lichting komt eraan! In coronatijd afgestudeerde theatermakers presenteren zich

Tijdens de aankomende Makersdag op 7 maart in Het Huis Utrecht presenteert de Utrechtse Lichting zich, een groep Utrechtse theatermakers die tijdens de pandemie is afgestudeerd.

De omstandigheden waarin deze makers hun eerste stappen in het werkveld hebben moeten zetten, waren in coronatijd zwaar. HKU Theater, Theater Kikker en Het Huis Utrecht bieden deze theatermakers daarom gezamenlijk de mogelijkheid om nieuw werk te maken en te presenteren op podia in Utrecht.

Gedreven makers met uiteenlopende verhalen

“Ik wil gewoon heel graag dingen maken” staat letterlijk in het projectplan van Patsy Kroonenberg (Acting, jaar 2020/2021). De urgentie voor beginnende makers om productief te blijven en zichtbaar te zijn, is groot. De 16 geselecteerde theatermakers zijn dan ook heel blij met deze mogelijkheid. Ze werken aan tien uiteenlopende projecten. Deze variëren van een duister sprookje over Tata Steel, tot een portret van de Amsterdamsestraatweg en een installatie, die toont dat technologie en geneeskunde mensen in staat stelt om meer te zijn dan de begrenzingen van hun lichaam.

De selectie van de Utrechtse Lichting

Via een open call onder HKU Theater-alumni van de afgelopen twee jaar zijn tien projecten geselecteerd. Deze jonge makers hebben een aantoonbare verbinding met Utrecht, omdat ze in Utrecht wonen en/of werken, of gaan deze verbinding aan. 

De Gemeente Utrecht steunt de Utrechtse Lichting

HKU Theater geeft uitvoering aan het post-corona steunpakket van de Gemeente Utrecht voor alumni, afgestudeerd in 2019, 2020 en 2021. Voor de besteding hiervan is in samenwerking met Het Huis Utrecht en Theater Kikker de Utrechtse Lichting ontwikkeld. “Ontwikkeling (werkruimte en begeleiding) en presentatieplek voor talent (een podium) zijn twee belangrijke pijlers van onze gezamenlijke missie om jong talent meer ruimte te bieden in de stad.” Met dit initiatief geven de drie instellingen alumni de kans om in deze onrustige tijd aan een toekomst in het theaterwerkveld te bouwen.

Wanneer te zien

De presentaties van de Utrechtse Lichting zijn in verschillende vormen (van inkijk in het maakproces tot premières van voorstellingen) te zien: 7 maart Het Huis Utrecht, tijdens De Makersdag, 31 maart en 1 april in Theater Kikker.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *