Door de ogen van een buitenstaander

De Uithof: de snelst groeiende wijk van Utrecht

Twee weken geleden streken studenten van de Fontys Hogenschool voor Journalistiek Tilburg voor een dag neer in Utrecht. Ze kregen de opdracht om een verhaal te schrijven over een wijk in onze stad. Met de blik van een buitenstaander gingen ze op pad. Het leverde een aantal mooie verhalen op. De Nuk plaatst de komende weken een selectie. Amy van de Wiel bezocht studentencomplex Casa Confetti.

De Uithof is één van de snelst groeiende wijken van Utrecht. Het aantal inwoners is tussen 2013 en 2018 met 27 procent gestegen blijkt uit cijfers van datawebsite AlleCijfers.nl. Wat maakt De Uithof een populaire woonwijk? En: hoe kijk ik er als Tilburgse student tegenaan?

Bijna zestig jaar geleden ging de eerste paal de grond in. Meer dan veertig gebouwen later is de universiteitswijk zoals we die vandaag kennen af. Hoe anders was dat beeld vroeger: De Uithof stond toen vooral bekend om de Johannapolder. Uitgestrekte weilanden en wegen waren het boegbeeld van de wijk. De Johannapolder was het eerste gebied waar het oog van de planologen op viel. Niet omdat andere bouwlocaties ongeschikt waren voor (studenten)woningen en scholen: de planologen hadden haast met hun bouwplannen, dus werd dit de locatie.

Mooiste studentenflat ter wereld
Volgens AlleCijfers.nl heeft De Uithof gemiddeld gezien de jongste inwoners van Utrecht: de meeste bewoners zijn er tussen de 15 en 25 jaar. Tegenwoordig is de wijk ook voor menig architectuurliefhebber een lust voor het oog. Casa Confetti aan de Leuvenlaan werd door het Amerikaanse cultuurblog Flavorwire in 2012 zelfs benoemd tot één van de tien mooiste studentenflats ter wereld. Psychologiestudent Marjolein (24) woont samen met haar hond en twee vogels op de derde verdieping van het gebouw. Haar halflange, blonde haar draagt ze in een paardenstaart en ze is comfortabel gekleed. Ze schiet in de lach als ze hoort dat het gebouw benoemd is tot een van de mooiste studentenflats ter wereld. “Die kleurtjes zijn leuk, maar verder is dit niets bijzonders”. De binnenkant van het studentencomplex is kleurrijk, maar niet zo kleurrijk als de buitenkant. De meeste gangen doen een beetje denken aan een hotelhal. Wel hebben de vloeren glazen platen waardoor je door alle verdiepingen heen kan kijken. Best apart, als je het mij vraagt. Marjolein wilde in eerste instantie niet in de flat wonen. “Ik had verwacht dat ik veel geluidsoverlast zou hebben zo recht naast de universiteit en hogeschool. Dat valt gelukkig mee.” Toen Marjolein vier jaar geleden in de flat ging wonen, lag er nog een parkeerplaats voor de deur. Inmiddels is deze vervangen voor een klein grasveldje waar ze dagelijks haar hond uitlaat.

“Het is fijn om rustig thuis te komen en even niet in dienst van iets of iemand te staan”

Marjolein is geen doorsnee student. Ze werkt in een spirituele winkel en brengt haar vrije tijd vooral door met haar huisdieren. In haar 30 m2 studiootje heeft ze het prima naar haar zin samen met haar hond en vogels. “Ze zijn de leukste huisgenoten die ik me kan wensen” vertelt ze. In Casa confetti wonen 377 studenten, onderverdeeld in zelfstandige studio’s en kamers die je deelt met huisgenoten. Die zelfstandige studio’s zijn de kracht van het wonen op De Uithof, zegt woningcorporatie SSH: “Het lijkt erop dat nieuwe studenten meer privacy willen.” Ook Annemiek (21) heeft een studio in De Uithof. Ze woont in een van de torens van De Bisschoppen. “Ik heb een druk leven met veel verplichtingen. Het is fijn om rustig thuis te komen en even niet in dienst van iets of iemand te staan.” Daar kan ik me als Tilburgse student ook wel in vinden. Zelf woon ik met maar twee huisgenoten en ook van vrienden hoor ik dat ze graag in een studio wonen. Voor studenten kunnen zelfstandige woningen ook financieel interessant zijn omdat je huurtoeslag krijgt. In totaal stond Marjolein vijf jaar op een wachtlijst om een kamer in Casa Confetti te bemachtigen. Annemiek stond iets meer dan twee jaar op de wachtlijst. Volgens DUB, het onafhankelijke nieuwsplatform van Universiteit Utrecht, is dat boven het gemiddelde: de gemiddelde wachttijd in De Uithof is twaalf maanden, een maand langer dan in de rest van Utrecht.

Marjolein: “Die kleurtjes zijn leuk, maar verder is dit niets bijzonders”

Actieve wijk

Opvallend is dat De Uithof geen zogenoemde Vinexwijk is: dit zijn wijken die in de jaren negentig zijn aangelegd om de bevolkingsgroei in bepaalde delen van Nederland op te vangen. Toch heeft Marjolein in de vier jaar die ze in Utrecht woont nauwelijks gemerkt dat het drukker is geworden in haar wijk. “Ik vond het altijd al wel druk op De Uithof, maar het is mij niet opgevallen dat er veel meer mensen zijn gaan wonen.” Ze zegt er wel bij dat ze een student is die erg op haarzelf is: ze is vaker in het bos te vinden dan in de kroeg. Annemiek daarentegen is actief bestuurslid bij een studentenvereniging. Ze zegt dat ze de laatste maanden meer aanmeldingen hebben gekregen. “Ik weet niet of dat is omdat het hier drukker wordt. Ik denk dat studenten zich sneller vervelen door de coronacrisis.” Veel studentencomplexen in De Uithof hebben ook een actief woonbestuur. Ik wist niet dat dat bestond: de studentenflats in Tilburg zijn vaak een stuk kleiner en ook minder vaak specifiek voor studenten ingericht. Bij ons kan het zomaar zo zijn dat je buurman twintig jaar ouder is. Woonbesturen organiseren activiteiten en bewoners kunnen eigen initiatieven aandragen om de woonsfeer te verbeteren. Zo is er een paar maanden geleden een moestuin aangelegd op het dakterras van Casa Confetti. Wanneer je het groene terras betreedt, zijn er altijd wel een paar groepjes studenten te vinden. En voor de student die rust zoekt, is het dakterras ook meer dan groot genoeg.

Plaza Confetti.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *