Peukmeuk

De Neude wordt morgen peukenvrij gemaakt

Er worden morgen peukenpincetten uitgedeeld

Tijdens het Duurzaam Weekend van 9 t/m 11 juli wordt in Utrecht  een grote opruimactie georganiseerd. Inwoners kunnen op zaterdag 10 juli vanaf het Neude gezamenlijk zwerfafval opruimen. De gemeente zorgt voor genoeg materialen voor iedereen, zoals vuilniszakken, knijpers en speciale pincetten om sigaretten mee op te rapen. Ook wethouder Diepeveen ruimt op.

Steeds meer inwoners dragen bij door het opruimen van afval. Zo heeft de gemeente Utrecht al ruim 5000 afvalknijpers uitgedeeld aan inwoners die willen bijdragen en is er een groep vrijwilligers die elke 2 weken een andere wijk opruimt. Ook dit weekend deelt de gemeente materialen uit voor de opruimactie.

Kees Diepeveen, wethouder openbare ruimte: “Acties zoals deze zijn niet alleen mooi, maar ook heel belangrijk voor de stad. Door samen in actie te komen helpen we de stad mooi en schoon te houden. Er zijn al zo veel mensen die helpen! Ik hoop dat dit nog meer mensen inspireert om bijvoorbeeld zwerfafval op te ruimen of zelf groen aan hun (gevel)tuin toe te voegen. 60% van de openbare ruimte is in het beheer van bedrijven en onze inwoners. Iedere stap die we met hen kunnen zetten leidt tot een groenere en aangenamere stad”.

Op zaterdag 10 juli tussen 13:00 en 14:00 wordt de zwerfafval-actie ‘Utrecht Plandelt!’ georganiseerd. Utrechters kunnen zich aanmelden en op de Neude verzamelen om samen zwerfafval op te rapen. De nadruk ligt vooral op de sigarettenpeuken die vaak in de stad liggen, want 10 juli is óók de datum van de landelijke actie ‘Plastic Peukmeuk’. Er worden in meer dan 60 steden sigarettenfilters geraapt, geteld en geregistreerd. Er worden speciale pincetten uitgedeeld, waarmee de peuken kunnen worden opgeraapt.

Wethouder Diepeveen zal ook bij de actie aanwezig zijn en helpen sigaretten plandelen. Het initiatief voor de actie komt van Anton Damen. Anton is al een aantal jaar als ‘plandelman’ actief in de strijd tegen zwerfafval en heeft samen met de gemeente de eerste knijperhub van de stad gerealiseerd in de tuin van zijn oude huis in Lunetten. Iedereen uit de buurt kan daar een knijper lenen en vuilniszakken pakken.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *