Onvermoeibare verbinder

De Dansers eerste winnaar van nieuwe kunstprijs: De Harm Lambers Bouwsteen voor Bijzondere Kunst in Utrecht

De vorig jaar overleden Harm Lambers heeft de voorwaarden van de prijs nog mede kunnen samenstellen

 

De eind november 2021 overleden Harm Lambers, voormalig directeur van Theater Kikker en Podium Hoge Woerd, wordt geëerd met een prijs: De Harm Lambers Bouwsteen voor Bijzondere Kunst in Utrecht, een initiatief van theatermakers Paul Feld en Erik Snel in samenwerking met Theater Kikker. De prijs is speciaal bedoeld voor Utrechtse kunstenaars en collectieven, die een verbinding zoeken tussen kunst en de stad. 

De initiatiefnemers: “Harm was een van de bouwmeesters van het theaterklimaat in Utrecht dat zich al decennia kenmerkt door bijzondere samenwerkingen. Met deze prijs willen we niet alleen Harm zelf eren, maar ook de nalatenschap vieren van hem als onvermoeibare verbinder tussen makers, podia, kunstdisciplines en de stad.”

Harm Lambers heeft het ontstaan van de prijs nog mee kunnen maken en de voorwaarden om de prijs te kunnen ontvangen mede opgesteld. Zo moet een kandidaat “getuigen van het vermogen om in de werkpraktijk verbindingen te leggen met de fijnmazigheid van de stad”, aldus Lambers.

Het Utrechtse dansgezelschap De Dansers, geleid door choreograaf Josephine van Rheenen en componist Guy Corneille is befaamd om zijn ‘dansconcerten’. Het is deze moeiteloze verbinding van livemuziek en dans die hen volgens Harm Lambers de terechte eerste winnaars maakt van de Bouwsteen. Harm Lambers koos voor De Dansers “vanwege hun consequente artistieke koers, die met zijn evenwaardigheid van muziek en dans zowel oorspronkelijk is als kwalitatief van hoog niveau. De Dansers is een waarlijk open gezelschap, dat kwetsbaar durft te zijn door zijn eigen praktijk veelvuldig te spiegelen aan die van anderen, ook van meer ervaren makers.”

De Dansers: “Op een bepaalde manier zijn De Dansers en Harm’s prachttheaters altijd verwant geweest. We staan beiden al generaties lang voor het jonge, het groeiende en het ongepolijste in deze stad. Wijzelf geloven in de ontmoeting van onbezonnen en doorgewinterd, rebels en bedachtzaam, kort en lang, nieuw en oud, en houden van Utrecht omdat dat hier kan bestaan. We zijn vereerd en gaan ons best doen deze eer waar te maken.”

De Dansers ontvangt het juryrapport geschreven door de naamgever zelf, samen met De Bouwsteen op zondag 10 april in Theater Kikker. Daar zal ook Culturele Zaken, die dit initiatief van harte ondersteunt, van de gemeente Utrecht vertegenwoordigd zijn. De prijs behelst een wisseltrofee en de mogelijkheid om een dag naar eigen inzicht te programmeren in Theater Kikker en zo inwoners van Utrecht en medekunstenaars verder te inspireren.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *