Broese Boekverkopers

De Broese Top 10 (+ tip van boekverkoper Nielke Kapteijns)

Foto: Evalien Ruiter Fotografie

De Broese Top 10 (4 maart 2020)

Utrecht mijn stad, mijn muze van Utrechters Gispen en Hermkens komt binnen op 9.

 

1   Koning van Katoren Terlouw

2   De meeste mensen deugen Bregman

3   Zon Riley

4   Mens/onmens Heijne

5   Finse dagen Koch

6   Lichter dan ik Michielsen

7   Client E Busken Brouwers

8   Zonder de top te bereiken Cognetti

9   Utrecht mijn stad, mijn muze Gispen / Hermkens

10 De gorgels en de grote operatie Meijer

 

 

De tip van Nielke Kapteijns: “Waagstukken” van Charlotte Van den Broeck.

Niet zomaar een boek over architectuur! Met mislukkingen die architecten tot zelfmoord dreven als uitgangspunt, neemt Charlotte Van den Broeck de lezer mee op reis langs dertien bouwwerken in Europa en Amerika. Hiermee beschrijft ze niet alleen de tragische levens van de architecten, maar gaat ze ook op zoek naar zichzelf. 

Het begint bij een zwembad in Turnhout, de plaats waar Van den Broeck opgroeit. In zijn zesjarig bestaan is dit zwembad, vanwege allerlei mankementen, vaker gesloten dan open. Dit komt onder andere door de moerassige ondergrond waar het gebouw in wegzakt. Omdat de technische ruimte in de kelder zit, zijn er vaak systeemstoringen door het stijgende grondwaterpeil. In deze kelder zou de architect zich hebben verhangen. De schrijfster heeft ook persoonlijke herinneringen aan deze plek die verweven worden met de levensloop van het zwembad en de verhalen die hierom de ronde doen. Het verhaal over de architect grijpt haar; ze vraagt zich af: “wanneer wordt een fout groter dan het leven, of zo allesomvattend groot dat het leven zelf een mislukking wordt?”

Zo begint de reis naar verschillende locaties met dit soort bijzondere verhalen. Ieder hoofdstuk beschrijft op zijn eigen manier hoe wij mensen omgaan met falen en welke factoren hier invloed op hebben. Zoals een kazerne waar de toiletten op een onhandige plek zijn gebouwd, een fort dat toch vanaf het water te zien blijkt te zijn of een golfbaan waar het gras maar niet wil groeien. Vooral deze laatste valt mooi samen met de mislukte pogingen van Van den Broeck om op deze besloten golfbaan te komen om een kijkje te nemen. Daarom is dit niet ‘slechts een boek over architectuur’: het gaat ook over kunst, psychologie, filosofie, geschiedenis, biologie en reizen. 

Charlotte Van den Broeck is oorspronkelijk dichter en heeft de bundels Kameleon en Nachtroer geschreven. Dit is te merken als je dit prozawerk leest: de manier waarop zij met taal speelt is heel kunstzinnig. Maar dankzij de persoonlijke elementen is dit boek zeer toegankelijk om te lezen. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *