Het ontwerp is bijna klaar

Crowdfunding gevelsteen Joke Smit (1933-1981)

Het Utrechts Geveltekenfonds wil een gevelsteen plaatsen bij het geboortehuis van Joke Smit. Daarmee wordt een vrouw geëerd die een bron van inspiratie was voor een hele generatie vrouwen. Wij delen graag onderstaande oproep van het fonds.

Joke Smit schreef in 1967 het beroemde artikel Het onbehagen bij de vrouw. Een artikel dat wordt gezien als het begin van de tweede feministische golf in Nederland. Met dit artikel, en haar vele activiteiten en ideeën, was zij een bron van inspiratie voor een hele generatie vrouwen.

Daarom wil het Utrechts Geveltekenfonds (UGTF) haar eren met een herdenkingssteen op haar geboortehuis. Er zijn in Utrecht niet veel gevelstenen gewijd aan vrouwen en dit wordt dus een mooie aanvulling!

Het ontwerp is bijna klaar. Het wordt een steen van 32×32 cm, een kwartslag gedraaid. met het profiel van Joke Smit en een korte tekst.

Joke Smit werd in 1933 geboren op de Merwedekade 177bis.  We willen de steen onthullen op of rond haar 90ste geboortedag: 27 augustus 2023. Beeldhouwster (Britt Nelemans) moet dan wel half mei aan de slag kunnen gaan. Kort dag dus om de financiering rond te krijgen. 

De kosten voor de steen, de plaatsing en de onthulling bedragen € 5000,- De eigenaar van het pand neemt de plaatsing voor zijn rekening en er is ook een fonds dat waarschijnlijk een deel betaalt, maar dat is lang niet genoeg. Het UGTF is alleen in naam een fonds, maar heeft geen eigen kapitaal.

Help ons om de steen voor Joke Smit te realiseren met een bijdrage, groot of klein, naar NL46 RABO 01679 83148, t.n.v. UGTF, ovv Joke Smit, en uw mailadres.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *