Er wordt naar hem geluisterd omdat hij op een nonchalante manier serieus is. Zowel als coach van het inmiddels beruchte Kelderklasse 15 als tijdens zijn werk als sous-chef in de keuken van bar | bistro Madeleine. ‘Ik ben een nuchtere tukker,’ zegt Ruben Blokhuis.
We spreken af bij de nieuwe Orloff, Villa Orloff aan het Lucas Bolwerk. Vaste prik na het werk is de locatie op ’t Wed, maar daar kent hij iedereen. De middagzon schijnt en Blokhuis drinkt bruiswater, allebei moeten we vanavond werken bij Madeleine maar eerst een interview voor De Nuk. Als cultheld, grapt hoofdredacteur Michael Kroonbergs.
Sinds vijf jaar werkt Blokhuis in de Franse bistro, op ’t Wed in Utrecht en ongeveer zolang is hij coach Rubbe bij Kelderklasse 15. Dat hij zou gaan koken was al op jonge leeftijd duidelijk, en nog steeds is er geen ander vak waar zijn hart naar uitgaat. Zijn glansrol in Kelderklasse 15 heeft daar geen verandering in gebracht. Wat er in die serie gebeurt is echt, en heeft volgens Blokhuis weinig met de televisiewereld te maken. ‘Ik sta ook zo te coachen als er geen camera bij is.’

Beeld: Youtube / NPO 3 / Kelderklasse 15
Het team is een vriendenteam. Wie hij zou bellen als er iets met zijn ouders gebeurt, ‘zeker een stuk of vijf van die jongens. Ze komen ook geregeld bij mij thuis om bier te drinken, hè. En ik organiseer van alles.’ Je ziet ze al zitten, met z’n allen aan het ontbijt voor de wedstrijd op zondag. Of gezamenlijk juichend voor een voetbalwedstrijd waarin het onvoorspelbaar is wie er wint.
Want dat is wel de trend bij Kelderklasse 15, en het succes: ze kunnen niet voetballen. Daarmee representeren ze een groot deel van het amateurvoetbal in Nederland. Zelf stond Blokhuis vroeger als speler in het veld. ‘Lil’ Rubbe’, zoals presentator van de serie Daan Boom hem noemt als jonge voetballer. Met zijn succesvolste wedstrijd haalde hij het nieuws in de Tubantia.
‘Geen ballen meer naar Arie’, schreeuwt Blokhuis tijdens één van de wedstrijden. ‘Ja,’ zegt Blokhuis met dezelfde frustratie als in de aflevering, ‘het ging gewoon telkens mis als er een bal bij hem in de buurt kwam.’ Hij is wel vaker wat tactloos. Zo vertelt beste vriendin Emilie over de keer dat zij samen met vriendin Lieke voor hem kookte. Aziatische pompoensoep vooraf, ravioli gevuld met geitenkaas als hoofdgerecht. ‘Allemaal zelfgemaakt. Ruben kon met moeite uitbrengen dat het lekker was, maar je merkte aan alles dat er heel veel mankeerde aan wat we gemaakt hadden.’ Een week later stond er wel een nieuw gerecht op de kaart van Restaurant Wilhelminapark, waar Blokhuis werkte voor hij naar Madeleine vertrok: ravioli gevuld met geitenkaas met een pompoensausje.

Beeld: Youtube / NPO 3 / Kelderklasse 15
Knettergek is Blokhuis ook, naar eigen zeggen. Wat ‘ie allemaal uitspookt op de weekenden die hij weg is met het voetbalteam vertelt hij nooit. Laten we dat beschouwen als voldoende informatie om te weten dat het er heftig aan toe gaat als ‘de camera’s uitstaan’.
Succesvol dus door de onhandigheid en echtheid in de serie. ‘Vooral in het oosten en zuiden zijn we populair, hier in Utrecht valt het nog mee.’ In de kleinere dorpen zitten simpelweg veel meer tieners op voetbal, zonder alles wat een grote stad aan activiteiten en vermaak te bieden heeft. ‘Zij herkennen zichzelf in ons.’
Op Instagram noemt Blokhuis zichzelf ‘intensief coach van kampong 15, op het veld en daar buiten…’. Zijn privéaccount kreeg een enorme boost, al na de eerste aflevering begin januari. Inmiddels wordt hij door ruim achtduizend enthousiastelingen gevolgd, wederom vanwege alles wat écht gebeurt. ‘Ik maak niks mooier dan het is.’ Zelfs simpele voetbaluitslagen worden massaal geliked.

Beeld: Youtube / NPO 3 / Kelderklasse 15
Halverwege het seizoen van de serie zat er een stel tieners in de zaak bij Madeleine. Ze vroegen enigszins zenuwachtig of Coach Rubbe ook in de keuken stond. Het dessert werd uiteindelijk door Blokhuis naar tafel gebracht, waarna er een fotosessie volgde. Het is een beroemdheid, met een werkplek waar iedereen kan aanwaaien.
Dat is ook precies het leuke van de horeca. ‘Bij vrienden met een kantoorbaan, besluit ik niet zomaar even langs te gaan. Als ik aan het werk ben, kunnen ze een biertje komen drinken.’ Blokhuis glundert als we het erover hebben. ‘Horeca ís gezelligheid en daar mogen wij de hele tijd in zijn. Er is zo veel vrijheid in mijn werk. De ideeën die ik heb, mag ik uitvoeren. En er is altijd ruimte voor een grapje, ook al is het een drukke vrijdagavond.’
De dagen voor Blokhuis zijn lang, geregeld staat hij van twaalf tot tien in zijn koksbuis. Woensdag en zondag zijn vrije dagen, en de dagen waarop Kelderklasse 15 traint en speelt. ‘Wij hebben gewoon het gezelligste team.’ We bespreken de overeenkomsten tussen coach en kok zijn, en wat hem een goede coach maakt, ‘omdat ik op een nonchalante manier serieus ben.’ En ook in de keuken komt dat goed van pas, ‘de jongens weten wat ze aan mij hebben.’

Beeld: Youtube / NPO 3 / Kelderklasse 15
Zijn Twentse accent versterkt wellicht het nonchalante. En in vriendschappen noemt Blokhuis zichzelf een nuchtere tukker. ‘Ik lach iemand keihard uit hoor, als ‘ie door iets doms z’n arm gebroken heeft.’ Vlagger Arie heeft het geweten, ‘als het maar niet je vlagarm is,’ was de eerste reactie van Blokhuis op zijn gipsarm. ‘Sommige mensen vinden dat wat heftig, maar als het over echt heftige dingen gaat, sta ik altijd voor ze klaar.’
Wil je zien hoe Blokhuis coacht? Hoe de opstelling op een bierviltje zorgvuldig wordt overwogen terwijl de fluitjes bij De Potdeksel niet aan te slepen zijn? En hoe de jongens ondanks hun brakheid zich door wedstrijden heen slaan? Ga dan als de wiedeweerga naar youtube voor alle afleveringen van Kelderklasse 15. Als sous-chef is hij te bewonderen in de open keuken van bar | bistro Madeleine.
Laat uw reactie achter
Reactie