Top 10 Kinderboeken
- Misjka / Edward van de Vendel, Anoush Elman
- Waarom de wereld niet eerlijk is / Yuval Noah Harari
- Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda / Bibi Dumon Tak
- Het pretpark / Thomas van Grinsven
- De weg naar terug – Pluk en Pluis / Mathilde Stein
- Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen / Joukje Akveld
- Koningsspel / Linda Dielemans
- Films die nergens draaien / Yorick Goldewijk
- De jongen die van de wereld hield / Tjibbe Veldkamp
- Gelukkig en blij / Edward van de Vendel
Top 5 Fictie
- Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? / Francine Oomen
- Nirwana / Tommy Wieringa
- Voornamelijk vrouwen / Connie Palmen
- Ik ken een berg die op me wacht / Sholeh Rezazadeh
- Naar zachtheid en een warm omhelzen / Adriaan van Dis
Top 5 Non-fictie
- Voor ieder wat waars / Rob Wijnberg
- Van Rossem – het succes van… / Laurens Bluekens
- Het leuke-mensen-boek / Bonnie Nottroth
- Hoe migratie echt werkt / Hein de Haas
- Kruiden, kokkels en kippen – essay maand geschiedenis / Louise O. Fresco
BROESE TIP
‘Music trails USA’ van muziekarcheoloog Marc Stakenburg heeft opmerkelijke verhalen en krankzinnige anekdotes
Een paar jaar terug verscheen “Music trails USA” van Marc Stakenburg, enthousiast ingeleid door muzikant Daniel Lohues. Deze Drenth is zelf fervent USA bezoeker. En aanhanger van Kerouacs filosofie: On the road. Het on-der-weg zijn van de Deltablues naar New Orleans (dixieland) of via de Phillysoul naar Chicago blues. Middels dit heerlijk boek kom je overal. Heldere uitleg over de ontstaansgeschiedenis van de muziek via het diepe zuiden naar het noorden en vervolgens naar de westkust van Amerika. Blues, jazz, gospel en country ontstonden in het zuiden. Elektrische blues en soulmuziek in het noorden. Het moge duidelijk zijn dat Trails een tijdreis is; vanaf zo’n drie eeuwen terug, met de tot slaaf gemaakten in New Orleans die muziek mochten maken en de basis legden voor vrijwel alles, tot wat daarna kwam. Vanaf 1900 maakt de muziek nogal grote sprongen en tekenen er genoemde genres zich af.
Marc Stakenburg was jarenlang radiomaker en docent muziekgeschiedenis maar de term “muziekarcheoloog” past hem nog beter. Het boek heeft opmerkelijke verhalen en krankzinnige anekdotes. Ook organiseert hij groepsreizen naar de USA.
In coronatijd werd het boek niet meer bijgedrukt, begrijpelijk.. dus goed nieuws dat onlangs een nieuwe, herziene editie is verschenen.Maar u hoeft niet helemaal naar de USA om een muziekreis te maken. Volgende week donderdag 19 oktober strijkt het POPRONDE circus neer in Utrecht. Die avond reist u langs pop, rock, indie en soul… gewoon in uw eigen STADSIE… een muzikale tocht langs veel locaties. Te beginnen bij Broese om 19.00. We ontvangen de 24-jarige Martin Jasper. Martijn Roggeveen, zoals de artiest in het echt heet, is een singer/songwriter in hart en nieren en begon zijn eigen geluid te creëren in de Indiescene in Amsterdam. Daarna deed hij veel ervaring op in het buitenland. Hij nam een voorbeeld aan Demot Kennedy en Ben Howard. Met zijn contract bij Cloud 9 Music keert Martin Jasper voor het eerst terug naar Nederland met zijn muziek. U bent van harte welkom! (Bertram Borkes)
Laat uw reactie achter
Reactie