Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ Hannan Tecla tipt ‘Hana’)

Hannan Tecla tipt

  1. De Joodse raad van Utrecht / Jim Terlingen
  2. Truus van Lier – Leven van een verzetsheld / Jessica van Geel
  3. Violeta / Isabel Allende
  4. Aleksandra / Lisa Weeda
  5. Het begin van alles / David Wengrow – David Graeber
  6. Anangsieh Tories / Anton de Kom
  7. De gunst / Nicci French
  8. De jongen, de mol, de vos en het paard / Mackesy
  9. Veranderen: Methode / Edouard Louis
  10. Vrouwen van Utrecht / Judith Schuil
De Joodse Raad van Utrecht op nr. 1

Hana van Alena Mornštajnová gaat over verlies en dat lichtje aan het einde van de tunnel

Een oorlogsroman, met een titel die op mijn naam lijkt en een verhaal dat wordt omschreven met de  woorden “over het doorgeven van leed van generatie op generatie en doorbreken van die vicieuze cirkel”. Die moest ik lezen. Wellicht had ik ergens de hoop dat ik mijn eigen familieverhaal zou lezen. Onmogelijk, ik zou die dan zelf een keer moeten schrijven. Maar het verhaal heeft me niet teleurgesteld.

Dit boek gaat over 2 personages, tante Hana en haar nichtje Mira. Hana is een kluizenaar in de ruimste zin van het woord. Ze komt het huis bijna niet uit anders dan om brood te kopen, ze is erg in zichzelf gekeerd, stil en heeft weinig contact met de buitenwereld. Zelfs niet met haar zus en diens man en kinderen.

Mira moet noodgedwongen bij Hana gaan wonen. Ze heeft geen enkele band met haar tante en weet niets van haar verleden af. Mira ziet echter wel het zescijferig nummer getatoeëerd op haar arm en heeft een vermoeden.

Het overgrote deel van het verhaal gaat over Hana. Over haar jeugd en hoe ze opgroeit met haar zus en moeder, in de jaren in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Hana maakt keuzes. Ze is jong en verliefd en kiest voor de liefde. Deze keuze heeft desastreuze gevolgen. We volgen Hana tijdens de oorlog naar Theresienstadt en reizen via Auschwitz terug naar Hana’s geboortedorp. Waar ze opnieuw moet beginnen en moet leven met de gevolgen van haar keuzes en het schuldgevoel dat ze daarbij heeft.

Hana sluit zich na de oorlog letterlijk en figuurlijk op, omdat ze anderen en zichzelf geen pijn meer wilt doen. En dan is het aan Mira om haar uit haar schulp te laten kruipen.

Dit is een boek dat niet alleen gaat over fouten maken en de gevolgen daarvan. Het gaat ook over verlies, in allerlei vormen. En uiteindelijk om dat lichtje aan het einde van de donkere tunnel. Prachtig en zeker de moeite waard! (Hannan Tecla)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *