Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverteller Grietje Braaksma tipt ‘De Geliefden’

Grietje Braaksma tipt

  1. De zeven vinkjes / Joris Luijendijk
  2. Wat je van bloed weet / Philip Huff
  3. Komijnsplitsers – Marieke Lucas Rijneveld
  4. De egel, dat ben ik / Toon Tellegen 
  5. Naar het paradijs – To Paradise / Hanya Yanagihara
  6. Het grote Bosatlas Puzzelboek I en II / Peter Vroege, Tjeerd Tichelaar
  7. Leven in de Verbeelding (Hella Haasse 1918-2011) / Aleid Truijens
  8. Fortuna’s kinderen / Annejet van der Zijl
  9. De waanzinnige boomhut van 143 verdiepingen / Andy Griffiths, Terry Denton
  10. Het verhaal van Nederland / Florence Tonk
‘Wat je van bloed weet’ op nr 2

Met Willemijn Kranendonk heeft Uitgeverij Van Oorschot een zeer getalenteerd iemand binnengehaald

Eén van de leuke dingen van boekverkoper zijn is toch wel dat je in een heel vroeg stadium op de hoogte bent van nieuwe boeken. Als dat dan een debuut betreft van een wel heel jonge schrijver is mijn aandacht meteen gewekt. 

Uitgeverij Van Oorschot kennen we van de prachtige dundrukken van de grote Russen. Altijd onberispelijk in neutrale kleuren uitgegeven boeken, écht gebonden op prachtig papier, hebbedingen dus. De boeken stralen klasse uit en hebben eeuwigheidswaarde. Toch is er sinds langere tijd ook een ánder Van Oorschot. Sterke Nederlandse auteurs met regelmatig 4 of 5 sterren in de literaire bijlages van de dagbladen. Denk aan Stefan Enter, Jannie Regnerus en Marijke Schermer, allemaal geprezen schrijvers uit de stal van Van Oorschot.

En dan zie je opeens het geboortejaar 1994 van Willemijn Kranendonk en dan is meteen je nieuwsgierigheid gewekt! De Geliefden heeft een prachtig kleurrijk omslag, zeer opvallend, zeker voor Van Oorschot. Hoe kijk je jaren later terug op de keuzes die je in je jonge jaren maakte?

De hoofdpersonen van De Geliefden, Jacqueline en Rosa, waren als twintigers een liefdeskoppel, maar maakten totaal andere keuzes aan het begin van hun studerende en werkende leven. Dat betekende ook gelijk het einde van de liefde. Het boek begint met Jacqueline die met pensioen gaat na een zeer geslaagde maatschappelijke carrière. Ze valt in het bekende zwarte gat. Wat heeft al dat harde werken eigenlijk opgeleverd?  De andere helft van het liefdeskoppel, Rosa, heeft gezworven over de wereld, nooit geld of een carrière nagestreefd en zij keert berooid terug naar Nederland. Ook zij maakt de balans op van haar leven, opeens wordt geld toch wel een probleem als je huur moet gaan betalen…

Eén scene is me bijzonder bijgebleven. Het speelt zich af in een dierentuin, in het zeeaquarium. De vragen die die scene oproept zijn existentieel. Het houdt me nu al een paar dagen bezig…Hoe knap en overtuigend zet Kranendonk dit allemaal neer. Dit is zeker geen boek alleen voor oudere lezers, maar juist jongere lezers zullen er ook veel in ontdekken.  

Met Willemijn Kranendonk heeft Uitgeverij Van Oorschot een zeer getalenteerd iemand binnengehaald in hun prachtige uitgeverij. (Grietje Braaksma)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *