Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverkoper Nielke Kapteijns tipt “De Weg naar Cliffrock Castle”

Nielke Kapteijns tipt.

  1. Mijn lieve Gunsteling / Marieke Lucas Rijneveld
  2. De avond is ongemak / Marieke Lucas Rijneveld
  3. Flavour / Yotam Ottolenghi
  4. Troje / Stephen Fry
  5. Utrecht / Ellen de Bruijn, Brigitte Nieubuur
  6. Opgewekt naar de eindstreep / Hendrik Groen
  7. Wen er maar aan / Maike Meijer 
  8. Een beloofd land / Barack Obama
  9. Sapiens – Graphic Novel / Yuval Noah Harari
  10. Ik weet je wachtwoord / Daniël Verlaan
“Een beloofd land” van Barack Obama op nr. 8

Het is Rombouts weer gelukt om een meeslepend boek met sprekende gevoelens te schrijven

Als ik eerlijk ben was ik aanvankelijk sceptisch over dit boek. Na Cliffrock Castle en Terug naar Cliffrock Castle had ik een beetje het gevoel van “misschien weten we het nu onderhand wel”.  Maar omdat ik deze eerste twee boeken praktisch verslonden heb, was ik toch wel erg nieuwsgierig naar De Weg naar Cliffrock Castle.

In De Weg naar Cliffrock Castle krijg je niet meer te maken met de Downton Abbey-achtige taferelen van ‘upstairs’ en ‘downstairs’ (d.w.z. de verschillen tussen de kasteelfamilie en het personeel) zoals in de eerste twee boeken. Dit derde boek gaat meer over de reis die Josephine Rombouts en haar gezin aflegden voordat ze bij hun plekje op het Schotse schiereiland aankwamen, zowel fysiek als psychisch. Het gaat voornamelijk over haar kinderen en hoe de vermoeiende zoektocht naar passend onderwijs hen naar Schotland dreef.

Elk hoofdstuk in dit boek bestaat uit twee delen: het eerste gedeelte begint op het moment dat Josephine met haar zoons in het vliegtuig naar Schotland zit en het tweede gaat over de jaren die hieraan voorafgaan in Nederland. Hiermee speelt ze leuk met tijd en wordt het steeds duidelijker waarom ze bepaalde beslissingen maakt. Zo vraag je je in eerste instantie misschien af: Hoe komt het dat dit gezin in een ecogemeenschap in Schotland terecht is gekomen? Maar door alle worstelingen met het Nederlandse onderwijssysteem, die zelfs leiden tot een rechtszaak, wordt het steeds duidelijker. Na het lezen van dit boek snap ik eigenlijk niet meer waarom ze Schotland uiteindelijk toch weer hebben verlaten.

Mijn eerste gevoel was absoluut niet terecht: Het is Rombouts weer gelukt om een meeslepend boek met sprekende gevoelens te schrijven. Ze zorgt ervoor dat je als lezer bij de meest onwaarschijnlijke situaties toch kunt denken: “maar dit had mij ook kunnen overkomen.” Daarnaast is ook dit boek gevuld met prachtige beschrijvingen van het Schotse landschap. En hiervan zal ik zeker nooit genoeg krijgen! (Nielke Kapteijns)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *