Broese boekverkopers

Broese top 10 ( + boekverkoper Marcel Wensink tipt De Kolibrie)

Alfabet is dus voor jong en oud. Het is zo’n boek dat je graag wilt weggeven. Ik gok zo dat het morgen bovenaan de Bestseller top 60 staat. Aldus recensent Coen Peppelenbos over Alfabet van Charlotte Dematons. Goed gegokt. Het boek komt binnen op nr. 1. van de Broese top10.

Top 10 van deze week

 

  1. Alfabet / Charlotte Dematons
  2. De meeste mensen deugen / Rutger Bregman
  3. Historische Atlas van Utrecht / Broese
  4. Japan in honderd kleine stukjes / Paulien Cornelisse
  5. Rattenlijn / Philippe Sands
  6. De Effingers / Gabriele Tergit
  7. Nederland onder het systeemplafond / Van Roosmalen, Van der Burg
  8. Socrates op sneakers / Elke Wiss
  9. Aan tafel bij dictators / Witold Szablowski
  10. Coronakronieken / Daan Heerma van Voss

 

De Kolibrie  van  Sandro Veronesi voelt als een reis die je na gelezen te hebben wilt herlezen

Marco Carrera, oogarts, wordt geboren met een groeistoornis. Zijn moeder noemde hem daarom “mijn kolibrie”. Zij vindt zijn lengte een gave en geen probleem. Maar de vader van Marco ziet dit heel anders en zoekt iemand die Marco kan helpen om groter te worden. Hij vindt een specialist die met groeihormonen Marco weer aan het groeien krijgt wat voor de nodige strubbelingen met z’n ouders zorgt.

Hij groeit samen met zijn zus Irene en zijn broer Giacomo in welstand op terwijl de verbintenis tussen zijn ouders op een mislukking uitloopt. Dit levert schuldgevoelens, provocaties, vernederingen en verwijten op.

Marco trouwt en krijgt een dochter Adele. Al op de eerste bladzijde wordt  door de psychoanalyticus van zijn vrouw het noodlot als thema geïntroduceerd. De lezer krijgt keer op keer noodlottige gebeurtenissen te verstouwen. Zijn levensloop wordt in veel fragmenten  weergegeven en daar worden verschillende vormen van typografieën, het verhaal zelf, brieven, appjes, telefoongesprekken, inventarislijsten, mails, gedichten etc. voor gebruikt

Het resultaat van dit geheel is een veelzijdige, intrigerende roman. Van de lezer vraagt het de nodige inspanning. De gebeurtenissen uit het leven van Marco zijn ‘springend’ en in verschillende vormen in tijd weergegeven en spelen zich zowel in het verleden als de toekomst af (vanaf  de jaren ’70 tot 2030)  Het tijdvak wordt in elk hoofdstuk duidelijk aangegeven dit geeft houvast bij het lezen.

Relaties binnen het boek nemen een prominente plaats in. Met name de relatie met zijn broer, zijn vrouw en kind geven een pallet van emoties  weer. De lezer wordt gedurende het verhaal naar één alles bepalende gebeurtenis geleid. Door de opbouw van de gebeurtenissen krijgt de lezer een goed beeld wat er in het hoofd van Marco omgaat. Zijn gedachten lijken op een waterval, één gedachte roept een andere op zonder dat dit storend overkomt.
Een roman die voelt als een reis en die je na gelezen te hebben wilt herlezen omdat de verbanden dan pas duidelijk worden.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *