Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverkoper Lisa van der Werf tipt Tove Ditlevsen)

Top 10 van week 37

Mrs. Degas van Arthur Japin op 3. De Utrechtse schrijver is volgende week vrijdag te gast in de talkshow van De Nuk in de Bieb.

 

 1. De avond is ongemak                                        – Marieke Lucas Rijneveld
 2. Flavour                                                                 – Yotam Ottolenghi
  1. Mrs. Degas                                                           – Arthur Japin
 3. Stoorzender                                                         – Arjan Lubach
 4. Het leugenachtige leven van volwassenen   – Elena Ferrante
 5. De meeste mensen deugen                               – Rutger Bregman
 6. De renner                                                              – Tim Krabbé
 7. Alfabet                                                                   – Charlotte Dematons
 8. Vergeten gebouwen in Utrecht                         – Arjan de Boer
 9. Ongetemd leven                 –                                – Glennon Doyle

 

Een kamer voor Tove Ditlevsen in Jeugd

Toen ik een jaar geleden de stad Kopenhagen bezocht kwam ik voor het eerst de naam Tove Ditlevsen tegen. Ditlevsen is een belangrijke Deense schrijver en dichter die ondanks alle tegenslagen van haar tijd onder een groot publiek bekend werd. In de Kopenhagen-trilogie – haar meest kenmerkende werk – vertelt ze haar persoonlijke verhaal op eigenzinnige wijze, dat heel knap de noodzaak van haar boodschap benadrukt. Het is goed dat deze boeken eindelijk vertaald worden en het grootse ontvangst krijgt die het altijd al verdiende.

Ondertussen zijn de eerste twee delen van de Kopenhagen-trilogie vertaald door Lammie Post-Oostenbrink. In het eerste deel, Kindertijd, neemt Tove je mee door de straten van Vesterbro, Kopenhagen. Aan de hand van het autobiografisch proza belicht Ditlevsen de kwesties waar zij als vrouw in de jaren 60 tegenop moest boksen. Vanaf haar jonge jaren valt Tove al buiten de boot; terwijl haar leeftijdsgenootjes liever buiten spelen duikt zij liever in de boeken van haar vader. Daarin vindt ze een grotere wereld dan het milieu waar zij als vrouw continu in hokjes wordt geplaatst.

In Jeugd gaat Tove verder met haar zoektocht naar haar plek in de wereld. Terwijl op de achtergrond de Tweede Wereldoorlog uitbreekt in Europa, strijdt de vijftienjarige Tove opnieuw met de conventies van haar tijd. Terwijl ze haar school niet kan afmaken, moet gaan werken en haar vriendinnen op zoek gaan naar de liefde, wil Tove slechts een kamer voor haarzelf, zoals Virginia Woolf eveneens zo mooi beschreef in haar bekende essay. Er brandt iets groots in de stem van Tove Ditlevsen waardoor ik haar boeken niet weg kan leggen.

Ik kijk ernaar uit om opnieuw door Tove meegenomen te worden in het laatste deel van de trilogie, Afhankelijkheid. De boeken van Ditlevsen bieden een interessante feministische kritiek en blijven relevant tot op vandaag de dag.

(Lisa van der Werf)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *