Top 10 fictie:
- Oroppa / Safae el Khannoussi
- Luchtplaats / Herman Koch
- Al het blauw van de hemel / Mélissa Da Costa
- De verwarde cavia – terug op kantoor / Paulien Cornelisse
- Intermezzo / Sally Rooney
- Er stromen rivieren in de lucht / Elif Shafak
- Naar zachtheid en een warm omhelzen / Adriaan van Dis
- Als de wolven huilen / Kristin Hannah
- Odyssee / Stephen Fry
- De bijensteek / Paul Murray
Top 10 non-fictie:
- Comfort / Yotam Ottolenghi
- Longeneeslijk / Eva Hermans-Kroot
- De domheid regeert / Sander Schimmelpenninck
- Komt een land bij de dokter / Michelle van Tongerloo
- Nexus / Yuval Noah Harari
- Co-intelligentie – slimmer werken met AI / Ethan Mollick – Alexander Klöpping
- Veggilaine / Ghislaine Voogd
- Vrijheid / Angela Merkel
- Wie praat, die gaat / Astrid Holleeder
- Patriot / Aleksej Navalny
Top 5 Engelstalig 2024
- Intermezzo / Sally Rooney
- Powerless / Lauren Roberts
- The Pumpkin Spice Cafe / Laurie Gilmore
- Fourth Wing / Rebecca Yarros
- Everything I Know about Love / Dolly Alderton
BROESE TIP
Het kookboek van Nederland
Onze keuken van 1500 tot nu in 100 kookboeken en gerechten
Mensen moeten eten en eten moet worden bereid. Maar hoe? We hebben “recepten” van wel 4000 jaar oud, in spijkerschrift (toen mensen voor het eerst een schrift ontwikkelden) Helaas zonder echte aanwijzingen, dus is het niet meer authentiek te bereiden. Ook de oude Grieken en Romeinen zetten recepten op schrift. De uitvinding van de boekdrukkunst betekent dat er ook steeds meer kookboeken gedrukt worden en het eerste Nederlandse kookboek verschijnt in de 16e eeuw. In het kookboek van Nederland neemt Jonah Freud haar lezers mee door zo’n 500 jaar Nederlandse geschiedenis aan de hand van 100 kookboeken. Niet alleen oorspronkelijk Nederlands (al zijn dat er verrassend veel), maar ook uit andere talen vertaald. Wie denkt dat de Nederlandse keuken saai is zal zijn mening na het lezen van dit boek herzien. Natuurlijk kan een arme sloeber niet hetzelfde op tafel zetten als de rijke bovenlaag. Maar zeker na de Tweede Wereldoorlog worden er steeds meer exotische ingrediënten naar Nederland gehaald en wordt het steeds makkelijk internationaal te koken. Uit ieder kookboek is een recept geselecteerd, zodat we de smaken van toen nu ook op tafel kunnen zetten. Van de simpele eierkoek die dankzij Sonja Bakker ineens weer volop in de belangstelling stond tot de exotische en spannende groenterecepten van Yotam Ottolenghi en voor wie durft kun je je wagen aan “Runderhersens in schelpen”. Je kunt er in Het kookboek van Nederland alles over lezen! (Liane van Piggelen)
Laat uw reactie achter
Reactie