Top 10 fictie:
- Intermezzo – Sally Rooney
- Camping – Maartje Wortel
- Er stromen rivieren in de lucht – Elif Shafak
- Al het blauw van de hemel – Mélissa Da Costa
- Een wild dier – Joël Dicker
- Het Stravinsky-spel – Arthur Japin
- Odyssee – Stephen Fry
- Oroppa – Safae el Khannoussi
- Je bent hier – David Nicholls
- Freek en de mierenkoning – Marjolein de Craen
Top 10 non-fictie:
- Comfort – Yotam Ottolenghi
- Kom maar op – Jelle Hermus
- Armoede uitgelegd aan mensen met geld – Tim ’S Jongers
- Veggilaine – Ghislaine Voogd
- Nexus – Yuval Noah Harari
- Een hogere liefde – Albert Camus
- Een wereld van gemeenschappen – Floor Ziegler en Teun Gautier
- Hoe houd je je hart zacht? – Natascha van Weezel
- De mens, de machine, de therapeut – Hans Schnitzler
- Want (verlangen) – Gillian Anderson
Top 10 kinderboeken:
- Het kleine heelal – Annejan Mieras
- De vierling op de vensterbank – Noëlle Smit
- Mus en Kapitein Kwaadbaard en de laatste sirene – Kevin Hassing
- Daantje, de wereldkampioen – Roald Dahl
- De avonturen van Rutger, Thomas en Paco: op safari – Rutger Vink en Thomas van Grinsven
- Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk
- De jongen die van de wereld hield – Tjibbe Veldkamp
- Van stronteigenwijs tot lekker dwars – Marianne Busser en Ron Schröder
- De hinderlaag bij Sorato (de grijze jager boek 18) – John Flanagan
- Het touw en de waarheid – Marco Kunst
BROESE TIP
Heilig Boontje van Joeri Veul
Waar denk je aan bij het woord bonen? Misschien heb je dan goede herinneringen aan een stomende pan erwtensoep of chili? Of griezel je juist aan de gedachte aan gortdroge kapucijners die van het bord de kamer door worden gekatapulteerd? Bonen zijn peulvruchten, net als pinda’s trouwens. Al eeuwenlang voeden deze vruchten hele volksstammen. Ze zijn voedzaam en vaak goedkoop. Goed voor de mens (want tjokvol vezels, vitaminen en mineralen) en goed voor het milieu (de teelt is veel minder belastend voor het milieu dan van andere voedingsmiddelen). Voor Joeri hebben peulvruchten altijd een bijzondere betekenis gehad: van het eten dat oma kookte tot de brandstof die ze waren voor zijn topprestaties als BMX’er. Een erfelijke afwijking veroorzaakte op jonge leeftijd een hersenbloeding die het einde van zijn sportcarrière en een lang revalidatietraject betekende. Voor een groot deel speelde die revalidatie zich af in de keuken. Peulvruchten staan voortaan ook voor een gezonde manier van eten. Zo begint Joeri een loopbaan in de culinaire werel dals een soort ambassadeur van de peulvrucht. Zoals “Heilig boontje” laat zien zijn peulvruchten heel veelzijdig in de keuken. Perfect op een doordeweekse dag of wanneer je meer tijd hebt om te koken: van over de hele wereld staan er in dit boek recepten waarmee je een fijne maaltijd op tafel kunt zetten. Er staan zelfs zoete recepten in. Want ook tofu wordt gemaakt van bonen. Daarmee kun je dan “cheesecake” maken. Zet met Joeri Veuls “Heiligboontje” zo’n nobele peulvruchtje vaker op het menu en het voetstuk dat het verdient! (Liane van Piggelen)
Laat uw reactie achter
Reactie