Fictie Top 10
- De Camino / Anya Niewierra
- In augustus zien we elkaar / Gabriel Garcia Marquez
- Lied van de profeet / Paul Lync
- Zomersplinters / Mick van Biezen
- Je bent prachtig / Ann Napolitano
- Stemmen in het duister / Nicci French
- De bewaring / Yael van der Wouden
- Waar ik liever niet aan denk / Jente Posthuma
- Luister / Sacha Bronwasser
- De onzichtbaren / Frank Nellen
Non-fictie top 10
- Het geluid van de stilte / Inez Weski
- Morele ambitie / Rutger Bregman
- In onze tijd / Tim Fransen
- De mens is een plofkip / Teun van de Keuken
- Duidelijkheid / Tom-Jan Meeus
- Dit wil je echt niet weten / Huib Modderkolk
- Groen realisme / Bas Eickhout
- Kapitalisme is seksisme / Doortje Smithuijsen
- Het eiland van Anna / Eva Vriend
- Het nieuwe ijzeren gordijn / Rob de Wijk
BROESE TIP
Jan Brokken: De ontdekking van Holland
Hmm, wat ligt daar voor mooi vormgegeven boek op de kunstafdeling? Op de voorkant staat een groepje vrouwen en kinderen in klederdracht. Ze kijken uit over een woeste zee. Het boek, dat is de nieuwste van Jan Brokken, De ontdekking van Holland. Die vrouwen en kinderen zijn Volendams en die zee, de Zuiderzee.
Tegenwoordig staat Volendam om veel andere dingen bekend, maar aan het einde van de 19e eeuw stroomden vanuit de hele wereld kunstschilders toe om te proeven van het rauwe en authentieke vissersbestaan dat men aantrof in dit kleine vissersdorpje in Noord-Holland. En het kloppende hart ervan was Hotel Spaander. Daar werden de internationale gasten op internationaal niveau ontvangen en verzorgd door Leendert en Aaltje Spaander. Het hotel is er nog, volgehangen met de kunst waarmee gasten het echtpaar bedankten voor hun goede zorgen. Maar de kunstenaars, waar zijn die nu? Waarom was dit arme vissersdorp in Nederland ooit zo in trek als kunstzinnige inspiratiebron?
De vele (kleuren)illustraties en anekdotes brengen deze interessante en in het collectieve geheugen weggezakte tijd weer even tot leven. Er blijkt zoveel te vertellen.
Ik sluit af met de woorden van Jan Brokken “Je weet altijd te weinig van je eigen land”. En een boek zoals dat van hem helpt dat “te weinig” een beetje minder te maken. (Liane van Piggelen)
Laat uw reactie achter
Reactie