Fictie Top 10
- De Camino / Anya Niewierra
- De onzichtbaren / Frank Nellen
- In de mist van Golden Gate Park / Murat Isik
- Beneden in het dal / Paolo Cognetti
- Luister / Sacha Bronwasser
- Ik kom hier nog op terug / Rob van Essen
- Hogere machten / Joost de Vries
- Je bent prachtig / Ann Napolitano
- Open / Philip Huff
- Ooievaarsblues/ Bart Chabot
Non-fictie top 10
- Morele ambitie / Rutger Bregman
- Dit wil je echt niet weten / Huib Modderkolk
- Kapitalisme is seksisme / Doortje Smithuijsen
- De ontdekking van Holland / Jan Brokken
- De verborgen psychologie achter populisme / Huub Buijssen
- Duidelijkheid (essay maand van de Filosofie) / Tom-Jan Meeus
- Gun iedere kabouter zijn eigen muts / Aaf Brandt Corstius
- De omwenteling / Suzanna Jansen
- De kunst van mensen kennen / David Brooks
- Niet het einde van de wereld / Hannah Ritchie
BROESE TIP
‘Duidelijkheid’ van Tom-Jan Meeus
April is de maand van de filosofie. In de maand van de filosofie worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom een centraal thema, dit jaar is dat thema chaos. Ook vindt de jaarlijkse uitreiking van de Socratesbeker, de prijs voor het beste filosofische boek van het afgelopen jaar, in April plaats. Daarnaast verschijnt er jaarlijks een filosofisch kinderboek en, waar ik zelf altijd het meest naar uitkijk: het essay van de Maand van de Filosofie.
Het essay van dit jaar is geschreven door Tom-Jan Meeus, geen filosoof, maar een uitstekend journalist, die u kunt kennen van de politieke rubriek ‘Haagse Invloeden’ in NRC. In Duidelijkheid keert Meeus terug naar de politieke arena. Hij beschrijft de opmars van een nieuw politiek instrument voor de bestrijding van een klassieke taak van het politieke bestuur: chaosbestrijding. Dat instrument is duidelijkheid. Hij gaat na wat de gevolgen zijn van deze duidelijkheid voor de politiek en het land. Die politiek van duidelijkheid is begonnen bij Pim Fortuyn (‘ Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg’) en is onder invloed van media en social media steeds belangrijker geworden.
Die politiek wordt nu vooral door Geert Wilders (‘Wilt u meer of minder Marokkanen?’) met veel succes beoefend, maar ook de traditionele middenpartijen maken gebruik van dit instrument. Die politiek van duidelijkheid komt met een hoge prijs, schrijft Meeus. Duidelijkheid creëert politieke strijd die uiteindelijk onze democratie ondermijnt.
Wat kunnen we doen? Meeus verwijst aan het eind van zijn betoog naar de filosoof Adorno. Volgens hem ligt hier een taak voor ons allemaal. Burgers, overheid, rechtspraak, politiek en media hebben de gezamenlijke plicht de democratische rechtstaat te verdedigen. Uiteindelijk is het aan ons. (Kris Burger)
Laat uw reactie achter
Reactie