Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverkoper Kris Burger tipt “Aan het werk”)

Kris Burger tipt

Eigenlijk staat ‘Dromer’ (het prentenboek van de kinderboekenweek) op nummer 1 van de top 10, zelfs landelijk, maar deze oplage is volledig uitverkocht, en er komt geen herdruk van.

  1. De meisjes / Annet Schaap
  2. Kruispunt – Crossroads / Jonathan Franzen
  3. Gozert / Pieter Koolwijk
  4. Fortuna’s kinderen / Annejet van der Zijl
  5. Ottolenghi Test Kitchen – Shelf love (nederlandstalig) / Yotam Ottolenghi
  6. Beautiful world, where are you – Prachtige wereld, waar ben je / Sally Rooney
  7. Het geluk van de wolf / Paolo Cognetti
  8. Jij mag alles zijn / Griet Op de Beeck
  9. Die ene leerling / Rik Kuiper
  10. Rekenen voor je leven / Edward van de Vendel, Ionica Smeets
“Die ene leerling” van Volkskrant-journalist Rik Kuiper op nr. 9

Volgens “Aan het werk” van James Kennedy zijn wij productiever en gelukkiger dan de Amerikanen

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. En wat doet een boekverkoper in de Maand van de Geschiedenis? Die leest een hele stapel geschiedenisboeken. Dat is althans mijn streven. En boven op die stapel ligt het essay voor de Maand van de Geschiedenis met de aansporende titel: Aan het werk.

Historicus James Kennedy schetst in Aan het werk een beeld van het veranderende arbeidsethos in Nederland sinds de tweede wereldoorlog. Tijdens de wederopbouw werd er vooral veel en hard gewerkt. De man werkte 48 uur per week buitenshuis en de vrouw minstens zoveel in het huishouden. We waren een nijver volkje en daar waren we trots op ook. Dat beeld is enigszins gekanteld. Toen Kennedy in 2003 naar Nederland verhuisde, verbaasde hij zich als hardwerkende Amerikaan over het arbeidsethos van de Nederlander. De vele parttimers, de focus op vakantie en vrije tijd, het niet meer bereikbaar zijn na 17:00 uur en in het weekend, dit alles droeg bij aan het beeld van de werkschuwe Nederlander. Inmiddels is hij naar eigen zeggen vernederlandst en is zijn oordeel over onze houding ten opzichte van werk aanmerkelijk positiever. De Nederlander heeft volgens Kennedy een goede balans gevonden en daarmee is het Nederlandse Arbeidsethos in zijn ogen toch beter dan het Amerikaanse. We zijn gelukkiger, productiever en beter in balans.

Gesterkt door de woorden van Kennedy stort ik me weer op mijn stapel geschiedenisboeken. Aan het werk!

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *