Top 10 fictie:
- De verwarde cavia – terug op kantoor / Paulien Cornelisse
- Al het blauw van de hemel / Mélissa Da Costa
- Naar zachtheid en een warm omhelzen / Adriaan van Dis
- Intermezzo / Sally Rooney
- Odyssee / Stephen Fry
- Kastanje a/d Zee / A.F.Th. van der Heijden
- Er stromen rivieren in de lucht / Elif Shafak
- Zarathustra spreekt / Kader Abdolah
- Stalingrad / Vasili Grossman
- Je bent prachtig / Ann Napolitano
Top 10 non-fictie:
- Comfort / Yotam Ottolenghi
- De domheid regeert / Sander Schimmelpenninck
- Vrijheid / Angela Merkel
- Nexus / Yuval Noah Harari
- Het wordt beter / Griet Op de Beeck
- Veggilaine / Ghislaine Voogd
- Co-intelligentie – slimmer werken met AI / Ethan Mollick – Alexander Klöpping
- Wie praat, die gaat / Astrid Holleeder
- Hoe houd je je hart zacht / Natascha van Weezel
- Armoede uitgelegd aan mensen met geld / Tim ‘S Jongers
BROESE TIP
Julie de Graaf: Op zoek naar de waarheid. (Illustraties Margot Holtman)
Bij het lezen van de titel van dit jeugdboek was gelijk mijn belangstelling gewekt. De waarheid? Kom daar nog maar eens om in deze woelige tijden. Voor volwassenen is het al een ondoordringbaar woud, hoe moet dat dan wel niet zijn voor jongeren.
Julie de Graaf maakt ons wegwijs in de vele wegen die zouden moeten leiden naar de waarheid. Ze doet dat met heel veel humor en dat maakt het een heerlijk boek om én veel wijzer van te worden en ook af en toe even hard te lachen.
Ze begint haar boek met een informatieve introductie. Hoe men aankeek tegen de waarheid hing namelijk nogal af van de kennis die op dat moment beschikbaar was over bijvoorbeeld natuurverschijnselen. Nu weten we dat de aarde om de zon draait, maar lang geleden beschikte men niet over die kennis en werd veel toegedicht aan de goden. Dat was toen de waarheid…
Het hoofdstuk over liegen zal veel jongeren aanspreken. Je leert immers dat je niet mag liegen, maar het ‘leugentje om bestwil’ dan? Zeg je zomaar tegen iemand dat hij of zij een spuuglelijke trui aanheeft of doe je dat wat omzichtiger?
Ook heel interessant is het hoofdstuk over zoeken naar de waarheid door politiemensen. Dan gaat het immers over echt heel belangrijke zaken. Het maakt nogal wat uit als iemand verdacht wordt van een misdaad en je afhankelijk bent van rechercheurs die op zoek gaan naar de waarheid.
Afgelopen weken meldden veel kranten het feit dat vooral meisjes zich in deze tijd ongelukkiger voelen door social media. Hoe kun je je ooit meten met beelden die zo gemanipuleerd zijn dat iedereen er op de socials perfect uitziet. Dat is niet de waarheid! Julie de Graaf legt het helder uit en maakt dat je je als lezer zeer bewust wordt wat die filters doen met het schoonheidsideaal van jonge meiden.
Wat een helder en informatief boek is dit. Aanrader voor kinderen vanaf een jaar of tien, maar zeker ook voor hun ouders. Goed om samen eens bij de kerstboom een gesprek over te voeren. (Grietje Braaksma)
Laat uw reactie achter
Reactie