- Wormmaan / Mariken Heitman
- Eigen welzijn eerst / Roxane van Iperen
- Aleksandra / Lisa Weeda
- Truus van Lier – Leven van een verzetsheld / Jessica van Geel
- Violeta / Isabel Allende
- De jongen, de mol, de vos en het paard / Mackesy
- Het begin van alles / David Wengrow – David Graeber
- Vega zonder pakjes & zakjes / Karin Luiten
- Hebben en zijn / Dimitri Verhulst
- Achtervolgd door de staatsmaffia / Bill Browder
Geert Buelens weet in ‘Wat we toen al wisten’ een brede cultuurschets te maken van de milieugeschiedenis van de jaren ‘70
Tegenwoordig zijn de meeste mensen het erover eens: we bevinden ons in een desastreuze klimaatcrisis. Het narratief is dan ook vaak: dit is de schuld van de nalatige generaties die voor ons kwamen. Vanzelfsprekend is dat waar, maar met Wat we toen al wisten nuanceert Geert Buelens, dichter en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde in Utrecht, dat idee door te laten zien dat de klimaatcrisis – of eigenlijk de milieucrisis – veel ouder en doorwrochten van activisme is dan sommige mensen zich tegenwoordig voorstellen. Startpunt van het boek is het rapport Grenzen aan de groei, dat de Club van Rome in 1972 uitbracht. Met een computersimulatie liet het rapport zien welk onheil de wereld te wachten stond.
Buelens weet op een toegankelijke en overtuigende manier een brede cultuurschets te maken van de milieugeschiedenis van de jaren ‘70 en weet dit op een fraaie manier te koppelen aan de ervaringen en herinneringen uit zijn eigen kindertijd. Hij laat in het slot bovendien op een heldere en krachtige manier zien hoe we onze kennis uit het verleden kunnen gebruiken als gereedschap in het heden. (Daan van den Broek)
Laat uw reactie achter
Reactie